Update coffeeshopstaking 9 juni: met Telegraaf-filmpje

De Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik is volop bezig met het organiseren van een landelijke coffeeshopstaking op 9 juni a.s., de dag van de verkiezingen. Over aandacht van de media heeft hij niet te klagen, over solidariteit bij zijn collega’s wel.

Klik om te vergroten, print uit en hang op!
Klik om te vergroten, print uit en hang op!

Een groot aantal media besteedde deze maand aandacht aan de voorgenomen staking. Het Haarlems Dagblad had op 11 maart de primeur, een dag later was van Schaik te gast bij het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

Belangrijkste doel van de coffeeshopstaking is het motiveren van coffeeshopbezoekers en andere cannabisconsumenten om op 9 juni cannabisvriendelijk te gaan stemmen. Uitgaande van recente cijfers van de Verenigde Naties rookt ruim een miljoen stemgerechtigde Nederlanders wel eens cannabis. Omgerekend is deze groep goed voor zo’n achttien zetels in de Tweede Kamer.

Tot nu toe hebben negentien shops zich aangesloten bij het initiatief. De VOC ondersteunt de actie, al leidde het plan tot uiteenlopende reacties op de VOC-mailinglist, waar van Schaik zijn idee op 26 februari lanceerde.

Opmerkelijk is een reportage die de Telegraaf maakte, maar niet heeft uitgezonden. In het filmpje schaart coffeeshophouder Jan Goos zich als voorzitter van de Amsterdamse BCD (Bond van Cannabis Detaillisten) achter de staking.

Nol van Schaik (links) en Wernard Bruining, VOC-vergadering Cannabis College, 2 maart 2010 (foto © Gonzo media)
Nol van Schaik (links) en Wernard Bruining, VOC-vergadering Cannabis College, 2 maart 2010 (foto © Gonzo media)

Reactie van Nol van Schaik op het niet plaatsen van de reportage door de Telegraaf:  “Het is eigenlijk geen verrassing, de Telegraaf is min of meer een anti-cannabis krant, geleid door een VVD top. Dit filmpje ging over ons stem advies voor de PvdA, en er werd gereageerd door mondige cannabisten. Dat is blijkbaar geen leuk nieuws voor een VVD krant. Inmiddels is Jan Goos afgetreden als voorzitter van de BCD, en uit de bond gestapt.”

Klik hier voor een overzicht van de media-berichtgeving over de staking op coffeeshopstaking.nl

De ‘gecensureerde’ Telegraaf-reportage:

Zie ook: Coffeeshops in staking? (VOC Blog 1 maart 2010)

Comment (1)

  • MrLunk 24/03/2010 at 12:03 am Reply

    Inmiddels is Jan Goos afgetreden als voorzitter van de BCD, en uit de bond gestapt.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*