23 maart: commissie VWS bespreekt ‘Toegankelijker medicinale cannabis’

Op dinsdag 23 maart debatteert de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de initiatiefnota ‘Toegankelijker medicinale cannabis’ van Boris van der Ham (D66). Het debat duurt van 16.00 tot 18.30 en is live te volgen via internet.

Wim Moorlag, zijn vrouw Klasiena en hun planten
Wim Moorlag, zijn vrouw Klasiena en hun planten

Aan de basis van de initiatiefnota staan medicinaal cannabisgebruiker Wim Moorlag en zijn advocaat Willem Anker. Moorlag lijdt al jaren aan MS en kweekt zelf cannabis om de pijn en spasmen die deze ziekte veroorzaken te verzachten. Op 16 september 2008 ontsloeg de Hoge Raad hem van alle rechtsvervolging. Gezien de formulering van het vonnis geldt deze uitspraak echter niet als jurisprudentie voor soortgelijke gevallen. Juist daarom drong advocaat Anker aan op een wijziging van de Opiumwet, zodat medicinale gebruikers zonder angst voor vervolging hun eigen medicijn kunnen kweken.

Boris van der Ham en Willem Anker bij de presentatie van de nota ´Toegankelijker medicinale cannabis´ in Nieuwspoort, 22 september 2009
Boris van der Ham en Willem Anker bij de presentatie van de nota ´Toegankelijker medicinale cannabis´ in Nieuwspoort, 22 september 2009

Anker was zo geraakt door de onrechtvaardigheid van Moorlags zaak en de manier waarop de Nederlandse overheid met diens lotgenoten omgaat, dat hij besloot actie te ondernemen. Hij schreef alle politieke partijen aan, maar kreeg eigenlijk alleen van Boris van der Ham (D66) een positieve reactie. Hun samenwerking resulteerde in de initiatiefnota ‘Toegankelijker medicinale cannabis’, die van der Ham in september 2009 presenteerde in Nieuwspoort. Hij zei bij die gelegenheid dat er betere voorlichting moet komen over de voordelen van cannabis.

“Er rust toch nog steeds een taboe op dit fantastische alternatief, bijvoorbeeld bij artsen. Er zijn voldoende aanwijzingen dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij ziekten als MS of HIV/Aids. Ook kan het gedeeltelijk bepaalde symptomen onderdrukken zoals pijn, misselijkheid en verminderde eetlust. Daarom is het belangrijk het aantal varianten uit te breiden, zodat veel meer patiënten het middel tot zich kunnen nemen.”

www.mediwiet.nl
www.mediwiet.nl

In zijn nota pleit van der Ham voor uitbreiding van het aantal soorten in de apotheek van drie naar tien en voor opname van cannabis in het basispakket van verzekeraars. Nu vergoedt slechts een enkele verzekeraar medi-wiet, tot een maximum van 75 procent. Bij de presentatie van zijn nota verklaarde van der Ham dat hij ‘nauwelijks tegenstand’ in de Tweede Kamer verwacht voor zijn voorstellen. “Van links tot rechts wordt hiervan het belang ingezien. Het is zo voor de hand liggend dat je dit toestaat.”

Of dit optimisme terecht was, zal dinsdag blijken. Het debat vindt plaats in de Troelstrazaal, van 16.00 tot 18.30, is toegankelijk voor bezoekers en live te volgen via www.tweedekamer.nl.

Klik hier voor de PDF-versie van de nota ‘Toegankelijker medicinale cannabis’.
Klik hier voor de website van Wim Moorlag.

Comments (3)

 • MrLunk 22/03/2010 at 5:34 pm Reply

  High all,

  In dit debat word mijn zaak van de ingenomen Igrow kast zoals ik het verslag via de tribunaal mailing verspreidde ook meegenomen.
  Via Duane van Diest en Boris van der Ham is die in dit debat en de papieren ervoor terrechtgekomen…

  Later hierover meer en een publicatie zodra ik daarvoor groen licht heb van onze advokaat Mr. Veldman.

  Green greetz,
  Peter Lunk

 • Ren78 24/03/2010 at 3:48 pm Reply

  Heb aandachtig zitten kijken naar de vergadering en moet toch weer concluderen dat Ab Klink veel te terughoudend is.
  Of dit komt door zijn achterban of iets anders, ik heb geen idee.
  Zelfs Ciska was nog positiever dan Ab….
  Hulde aan Boris voor dit initiatief! Zal tijd worden dat de bevolking eens wat meer informatie krijgt behalve de negatieve propaganda.

 • онлайн тв 12/05/2010 at 5:57 pm Reply

  ок недурственно

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*