23 maart: commissie VWS bespreekt ‘Toegankelijker medicinale cannabis’

  • SHARE:
  • Tweet this

March 21st, 2010 | 17:41
Door webmaster

Op dinsdag 23 maart debatteert de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de initiatiefnota ‘Toegankelijker medicinale cannabis’ van Boris van der Ham (D66). Het debat duurt van 16.00 tot 18.30 en is live te volgen via internet.

Wim Moorlag, zijn vrouw Klasiena en hun planten

Wim Moorlag, zijn vrouw Klasiena en hun planten

Aan de basis van de initiatiefnota staan medicinaal cannabisgebruiker Wim Moorlag en zijn advocaat Willem Anker. Moorlag lijdt al jaren aan MS en kweekt zelf cannabis om de pijn en spasmen die deze ziekte veroorzaken te verzachten. Op 16 september 2008 ontsloeg de Hoge Raad hem van alle rechtsvervolging. Gezien de formulering van het vonnis geldt deze uitspraak echter niet als jurisprudentie voor soortgelijke gevallen. Juist daarom drong advocaat Anker aan op een wijziging van de Opiumwet, zodat medicinale gebruikers zonder angst voor vervolging hun eigen medicijn kunnen kweken.

Boris van der Ham en Willem Anker bij de presentatie van de nota ´Toegankelijker medicinale cannabis´ in Nieuwspoort, 22 september 2009

Boris van der Ham en Willem Anker bij de presentatie van de nota ´Toegankelijker medicinale cannabis´ in Nieuwspoort, 22 september 2009

Anker was zo geraakt door de onrechtvaardigheid van Moorlags zaak en de manier waarop de Nederlandse overheid met diens lotgenoten omgaat, dat hij besloot actie te ondernemen. Hij schreef alle politieke partijen aan, maar kreeg eigenlijk alleen van Boris van der Ham (D66) een positieve reactie. Hun samenwerking resulteerde in de initiatiefnota ‘Toegankelijker medicinale cannabis’, die van der Ham in september 2009 presenteerde in Nieuwspoort. Hij zei bij die gelegenheid dat er betere voorlichting moet komen over de voordelen van cannabis.

“Er rust toch nog steeds een taboe op dit fantastische alternatief, bijvoorbeeld bij artsen. Er zijn voldoende aanwijzingen dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij ziekten als MS of HIV/Aids. Ook kan het gedeeltelijk bepaalde symptomen onderdrukken zoals pijn, misselijkheid en verminderde eetlust. Daarom is het belangrijk het aantal varianten uit te breiden, zodat veel meer patiënten het middel tot zich kunnen nemen.”

www.mediwiet.nl

www.mediwiet.nl

In zijn nota pleit van der Ham voor uitbreiding van het aantal soorten in de apotheek van drie naar tien en voor opname van cannabis in het basispakket van verzekeraars. Nu vergoedt slechts een enkele verzekeraar medi-wiet, tot een maximum van 75 procent. Bij de presentatie van zijn nota verklaarde van der Ham dat hij ‘nauwelijks tegenstand’ in de Tweede Kamer verwacht voor zijn voorstellen. “Van links tot rechts wordt hiervan het belang ingezien. Het is zo voor de hand liggend dat je dit toestaat.”

Of dit optimisme terecht was, zal dinsdag blijken. Het debat vindt plaats in de Troelstrazaal, van 16.00 tot 18.30, is toegankelijk voor bezoekers en live te volgen via www.tweedekamer.nl.

Klik hier voor de PDF-versie van de nota ‘Toegankelijker medicinale cannabis’.
Klik hier voor de website van Wim Moorlag.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.