Ludieke actie tegen ‘cannabisterreur’ Haarlem

  • SHARE:
  • Tweet this

March 19th, 2010 | 16:49
Door webmaster

Op zaterdag 20 maart zal een groep blowers demonstratief joints roken voor het Haarlemse hoofdbureau van politie. De ‘smoke-in’ is een reactie op het beleid van de politie om mensen op straat te beboeten wegens blowen of zelfs het bezit van cannabis. Coffeeshophouder Nol van Schaik, initiatiefnemer van de actie: ‘Feitelijk is Haarlem droog gelegd.”

Nol van Schaik toont de actie T-shirts bij de VOC-vergadering in Breda, links Freek Polak (foto © Gonzo media)

Nol van Schaik toont de actie T-shirts bij de VOC-vergadering in Breda, links Freek Polak (foto © Gonzo media)

Voor de actie bij het hoofdbureau van politie heeft van Schaik T-shirts laten drukken met de tekst ‘To blow or not to blow, that is the question’, die hij gisteren bij de VOC-vergadering in Breda kwam laten zien. Met de actie wil hij een proefproces uitlokken over de vraag of de handelswijze van de politie juridisch door de beugel kan. In Haarlem staat namelijk niet in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) dat blowen op straat verboden is. Het beboeten van mensen omdat zij een niet aangestoken joint bij zich hebben (!) lijkt sowieso in strijd met het gedoogbeleid. Van Schaik spreekt in een persbericht over ‘cannabisterreur’ in zijn stad, veroorzaakt door PvdA-burgemeester Schneiders.

Burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders (PvdA)

Burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders (PvdA)

Van Schaik: “Als plaatselijke coffeeshophouders  zijn wij met de huidige PvdA burgemeester Bernt Schneiders slechter af dan met CDA burgemeesters. Sinds zijn aanstelling is er geen sprake van overleg geweest, geen verandering in het beleid aangekondigd, wel is het roken van een joint in Haarlem technisch onmogelijk c.q. verboden geworden. (Met de vermelding dat mensen met kinderen niet thuis kunnen/mogen blowen, die komen naar de shop of roken een joint terwijl ze de hond uitlaten) In coffeeshops geldt het landelijke rookverbod, als gevolg daarvan is het niet toegestaan om joints met tabak te roken in de shops, en sinds kort is het roken van een joint op straat in Haarlem ook verboden, zonder dat dit vermeld staat in de APV.”

“Ook het bezit van kleine hoeveelheden wiet (minder dan 5 gram) op straat wordt door de Haarlems politie, onder leiding van korpschef Schneiders, niet meer toegestaan, inbeslagname volgt. Ik kwam dit pas aan de weet nadat een vijftal van onze klanten zich de afgelopen dagen bij mij hebben gemeld met een bekeuring voor het in bezit hebben/roken van een joint op straat (4) en een bewijs van inbeslagname van 3 gram wiet door de Haarlemse gemeente politie van de vijfde klant. Dit is voor mij onbegrijpelijk, volgend jaar hoop ik mijn 20-jarig bestaan als coffeeshop ondernemer te vieren, en al de voorgaande jaren is dit niet voorgekomen! Ik heb mijn medewerkers direct de opdracht gegeven onze klanten te waarschuwen voor het risico dat zij lopen als zij met hun zojuist aangeschafte cannabis de coffeeshop verlaten.”Een_tevreden_roker

Advocaat Maurice Veldman schrijft een brief aan de Haarlemse hoofdofficier van justitie waarin hij hem sommeert onmiddellijk te stoppen met het uitdelen van boetes en vraagt om een gesprek met de burgemeester. In het Haarlems Dagblad ontkenden de gemeente Haarlem en de plaatselijke politie gisteren dat er sprake is van nieuw beleid. Volgens advocaat Veldman zijn de regels in de Haarlemse APV in strijd met hogere regelgeving. Die regels maken het zelfs in coffeeshops verboden om cannabis voorhanden te hebben. Veldman noemt het beboeten van cannabisconsumenten ‘een grof schandaal’. “Heeft de politie in Haarlem niets anders te doen? Ik snap niet waarom ze niet achter boeven aan gaan. Het is een manier van handhaven waar Wilders trots op zou zijn.”

De ‘smoke-in’ staat gepland op zaterdag 20 maart, vanaf 15.00 uur, pal voor het Haarlemse hoofdbureau van politie.

Klik hier voor een PDF-versie van de brief van advocaat Veldman aan de Haarlemse hoofdofficier van justitie Steensma, d.d. 19 maart 2010.

Zie ook het topic ‘Haarlem: hardline handhaving‘ op coffeeshopstaking.nl

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.