Ludieke actie tegen ‘cannabisterreur’ Haarlem

Op zaterdag 20 maart zal een groep blowers demonstratief joints roken voor het Haarlemse hoofdbureau van politie. De ‘smoke-in’ is een reactie op het beleid van de politie om mensen op straat te beboeten wegens blowen of zelfs het bezit van cannabis. Coffeeshophouder Nol van Schaik, initiatiefnemer van de actie: ‘Feitelijk is Haarlem droog gelegd.”

Nol van Schaik toont de actie T-shirts bij de VOC-vergadering in Breda, links Freek Polak (foto © Gonzo media)
Nol van Schaik toont de actie T-shirts bij de VOC-vergadering in Breda, links Freek Polak (foto © Gonzo media)

Voor de actie bij het hoofdbureau van politie heeft van Schaik T-shirts laten drukken met de tekst ‘To blow or not to blow, that is the question’, die hij gisteren bij de VOC-vergadering in Breda kwam laten zien. Met de actie wil hij een proefproces uitlokken over de vraag of de handelswijze van de politie juridisch door de beugel kan. In Haarlem staat namelijk niet in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) dat blowen op straat verboden is. Het beboeten van mensen omdat zij een niet aangestoken joint bij zich hebben (!) lijkt sowieso in strijd met het gedoogbeleid. Van Schaik spreekt in een persbericht over ‘cannabisterreur’ in zijn stad, veroorzaakt door PvdA-burgemeester Schneiders.

Burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders (PvdA)
Burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders (PvdA)

Van Schaik: “Als plaatselijke coffeeshophouders  zijn wij met de huidige PvdA burgemeester Bernt Schneiders slechter af dan met CDA burgemeesters. Sinds zijn aanstelling is er geen sprake van overleg geweest, geen verandering in het beleid aangekondigd, wel is het roken van een joint in Haarlem technisch onmogelijk c.q. verboden geworden. (Met de vermelding dat mensen met kinderen niet thuis kunnen/mogen blowen, die komen naar de shop of roken een joint terwijl ze de hond uitlaten) In coffeeshops geldt het landelijke rookverbod, als gevolg daarvan is het niet toegestaan om joints met tabak te roken in de shops, en sinds kort is het roken van een joint op straat in Haarlem ook verboden, zonder dat dit vermeld staat in de APV.”

“Ook het bezit van kleine hoeveelheden wiet (minder dan 5 gram) op straat wordt door de Haarlems politie, onder leiding van korpschef Schneiders, niet meer toegestaan, inbeslagname volgt. Ik kwam dit pas aan de weet nadat een vijftal van onze klanten zich de afgelopen dagen bij mij hebben gemeld met een bekeuring voor het in bezit hebben/roken van een joint op straat (4) en een bewijs van inbeslagname van 3 gram wiet door de Haarlemse gemeente politie van de vijfde klant. Dit is voor mij onbegrijpelijk, volgend jaar hoop ik mijn 20-jarig bestaan als coffeeshop ondernemer te vieren, en al de voorgaande jaren is dit niet voorgekomen! Ik heb mijn medewerkers direct de opdracht gegeven onze klanten te waarschuwen voor het risico dat zij lopen als zij met hun zojuist aangeschafte cannabis de coffeeshop verlaten.”Een_tevreden_roker

Advocaat Maurice Veldman schrijft een brief aan de Haarlemse hoofdofficier van justitie waarin hij hem sommeert onmiddellijk te stoppen met het uitdelen van boetes en vraagt om een gesprek met de burgemeester. In het Haarlems Dagblad ontkenden de gemeente Haarlem en de plaatselijke politie gisteren dat er sprake is van nieuw beleid. Volgens advocaat Veldman zijn de regels in de Haarlemse APV in strijd met hogere regelgeving. Die regels maken het zelfs in coffeeshops verboden om cannabis voorhanden te hebben. Veldman noemt het beboeten van cannabisconsumenten ‘een grof schandaal’. “Heeft de politie in Haarlem niets anders te doen? Ik snap niet waarom ze niet achter boeven aan gaan. Het is een manier van handhaven waar Wilders trots op zou zijn.”

De ‘smoke-in’ staat gepland op zaterdag 20 maart, vanaf 15.00 uur, pal voor het Haarlemse hoofdbureau van politie.

Klik hier voor een PDF-versie van de brief van advocaat Veldman aan de Haarlemse hoofdofficier van justitie Steensma, d.d. 19 maart 2010.

Zie ook het topic ‘Haarlem: hardline handhaving’ op coffeeshopstaking.nl

Comments (6)

 • MrLunk 19/03/2010 at 9:26 pm Reply

  High V.O.C. Webmaster,

  De Plek moet zijn Politiebureau Koudenhorn Haarlem
  en tijd is 15.00u !!
  Verzamelen bij Coffeeshop Indica vanaf 13.00u

  Greetz,
  Peter Lunk
  Webmaster CoffeeShopSTAKING.nl
  😉

 • nol 19/03/2010 at 11:44 pm Reply

  Helaas, de info is niet correct.

  de demo is voor het Haarlemse Hoofdbureau van Politie, en vindt plaats om 3 uur s’middags.

  Het is helaas geen ludieke actie, we moeten gewoon een bekeuring krijgen, na de aanzegging, zodat we volgende week een kort geding kunnen aanspannen. Het wordt wel een unieke zaak, niemand heeft ooit gerechtelijke stappen ondernomen in een zaak als deze.

  U bent welkom om U te laten bekeuren, Mr Veldman verdedigt ook Uw belang.

 • MrLunk 20/03/2010 at 9:47 am Reply

  Nog een klein puntje….

  Het betreft absoluut GEEN LUDIEKE ACTIE !
  Zoals de titel van dit artikel meld…

  Dit is een zeer serieuze Actie gericht tegen het onrechtmatig handelen van Burgemeester en Politie van Haarlem.

  Die mogelijk vanaf vandaag voor HEEL NEDERLAND en ALLE CANNABISTEN en COFFEESHOPPERS het roken van een wietje op straat weer mogelijk zal maken, zonder dat we bang hoeven te zijn om van ons geliefde kruid BEROOFD te worden door Politie en Justitie.
  Die klaarblijkelijk maling hebben aan de in Nederland geldende wetten, of die niet blijken te kennen.
  Wat in beide gevallen een grof schandaal is.

  Groet,
  Peter Lunk

 • gerard 20/03/2010 at 12:34 pm Reply

  hoi allemaal en Nol, zou het wat zijn om de geschiedenis van de Haarlemse heertjesin de gouden eeuw te belichten, zoek maar eens naar wat ze met een vriend en collega van Rembrandt van Rijn deden. Die man heet TORRENTIUS het is zo gruwelijk medogenloos en van kromme gedachten gestuurd, dat je de heertjes ermee de spiegel voor kunt houden, en bijvoorbeeld een ban leggen op het kijken naar kunst die gemaakt is die ze toendertijd niet wilden dulden, er blijft weinig meer over voor ze, Voor muziek geldt hetzelfde omdat de gevoelens bij het componeren de grenzen van extase berijken, kan het alleen maar oersaaie, ouderwetse en alleen maar op de zwarte- kousenmuziek kan lijken, dus schaffen ze meteen ook kleurtjes af om te eindigen met
  zwartkijken, Recht op Roes is een mensen-recht want je kunt helemaal niet zonder leven, de chemiesche fabriek die ons lichaam is, stuurt nou eenmaal op allerlei verboden middelen je leven aan, was dat een fout van hun GOD? Hun ouwelui moeten ook geneukt hebben, van die dingen ja….
  VOC heeft het bij het rechteeind!
  de groenten Gerard/ANTITEGEN

 • MrLunk 20/03/2010 at 11:09 pm Reply

  Volledig verslag Smoke-IN-Actie voor Politiebureau Haarlem

  http://9juni2010.coffeeshopstaking.nl/index.php?option=com_kunena&Itemid=0&func=view&catid=4&id=104#112

  Videos:

  http://9juni2010.coffeeshopstaking.nl/index.php?option=com_kunena&Itemid=0&func=view&catid=4&id=104#111

  Greetz,
  Peter Lunk
  Admin CoffeeShopSTAKING.nl

 • nol 21/03/2010 at 6:42 pm Reply

  De complete video staat nu op de voorpagina van coffeeshopstaking.nl

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*