Yes we Cohen!

Dat de kandidatuur van Job ‘Legalize it’ Cohen als PvdA-lijsttrekker heel wat losmaakt bleek afgelopen weekend ook op internet.

Yeswecohen.hyves.nl
Yeswecohen.hyves.nl

De Yes we Cohen Hyves, ‘voor iedereen die Job Cohen als minister-president wil’, passeerde binnen twee dagen de grens van 150 leden. Inmiddels zijn ook T-shirts, paraplus en keycords verkrijgbaar met de tekst ‘Yes we Cohen!’, maar helaas zonder het fraaie Obama-beeld hiernaast. Als burgemeester van Amsterdam sprak Cohen duidelijke taal over cannabis en coffeeshops.
Een boeketje citaten:

“Er is namelijk al jaren sprake van een wonderlijke spagaat. Aan de ene kant worden softdrugs zo veel mogelijk aan banden gelegd, aan de andere kant is de verkoop van alcohol geheel vrij. Terwijl alcohol zeer verslavend is, kun je in de buurt van scholen gewoon drank kopen. Al die mensen die nu praten over de hoge THC-waarden in cannabis, moeten kijken hoeveel alcohol er in breezers, te koop bij Albert Heijn, zit. Ik bepleit geen harde aanpak van alcohol, ik bepleit een gelijke behandeling van softdrugs en alcohol.”
(interview NRC/Handelsblad, 21 november 2008)

Beeld: Boomerang Cards
Beeld: Boomerang Cards

“Amsterdam heeft vraagtekens bij het afstandscriterium. De stad kent een hoge concentratie coffeeshops, meer dan een kwart van alle coffeeshops in Nederland bevindt zich hier. Invoering van het afstandscriterium betekent dat 43 coffeeshops gesloten moeten worden. Maar jongeren die naar een coffeeshop willen, laten zich niet tegenhouden door een paar meter meer of minder. Onderzoek onder Amsterdamse scholieren en docenten laat zien dat het afstandscriterium geen effectief middel is. Jongeren mogen coffeeshops namelijk niet in en dat verbod wordt streng gehandhaafd. Nieuw onderzoek bevestigt wat we al wisten: jongeren komen via via aan softdrugs en gaan hiervoor niet direct naar een coffeeshop.”
(opinie-artikel NRC/Handelsblad, 10 februari 2010)

Matthijs van Nieuwkerk: “Even voor de goede orde: het ís toch een probleem, die coffeeshops bij die scholen?”
Job Cohen: “Nou, de vraag is of het een probleem is. Ik heb onderzoek laten doen, uitvoerige interviews met docenten en scholieren, om hen te vragen: wat vinden jullie daar nou van? En zij zijn het er in grote meerderheid over eens. Ze weten precies hoe het zit: als je jonger bent dan 18, mag je niet die coffeeshops in. Ze merken ook dat dat streng gehandhaafd wordt. Ze weten aardig hoe het in elkaar zit. Wat ze wel zeggen, ook de docenten: geef meer voorlichting, ook aan ouders. Dát vinden ze belangrijk. “
(De Wereld Draait Door, 16 februari 2010)

Beeld: Linda
Beeld: Linda

“Kijk, waar het om gaat bij het sluiten van coffeeshops binnen een straal van 250 meter van scholen, is dat je niet wil dat minderjarigen naar die coffeeshops gaan.  Daar ben ik het volstrekt mee eens, dat wil ik ook. Alleen ik denk niet dat deze maatregel daar iets bij helpt. (…) Er is geen horeca-instantie die zo stevig wordt gecontroleerd als deze. Ik heb begrepen dat er in de afgelopen jaren bij al die controles minder dan tien minderjarigen zijn aangetroffen. We hebben onlangs een onderzoek gedaan, speciaal ook hiervoor, we hebben aan leerlingen én aan docenten gevraagd in Amsterdam: wat vinden jullie daar nou van? En één ding zeggen zij: joh, dat hoef je echt allemaal niet te doen.”
(Pauw & Witteman softdrugs debat, 24 februari 2010)

“Het echte probleem met het gedoogbeleid is dat productie en aanvoer van softdrugs verboden zijn en daarmee per definitie de criminaliteit bevorderen. Dat los je niet op door coffeeshops te sluiten.”
(Gastenblog P&W, 24 februari 2010)

Cohen vs Cisca Joldersma (CDA) bij Pauw & Witteman, 24 februari 2010
Cohen vs Cisca Joldersma (CDA) bij Pauw & Witteman, 24 februari 2010

“Ik ben er daarom voor om te komen tot een internationaal offensief om “de achterdeur” te reguleren. Op die manier kun je als overheid toezicht houden op kwaliteit en omvang van de hennepteelt. Bovendien ontlast dat op den duur het justitiële apparaat en de politie enorm.”
(Gastenblog P&W, 24 februari 2010)

“Het belang van een goed softdrugsbeleid, zeker voor jongeren, is volgens mij zo belangrijk dat ik vind dat het kabinet hier de komende tijd op moet in zetten. De ontwik-kelingen in de VS en Latijns-Amerika zijn een steun in de rug om nu een stap vooruit te zetten in ons softdrugsbeleid.”
(Gastenblog P&W, 24 februari 2010)

Ook leuk: een aangepaste clip bij een liedje van The Emanon Project & Faeke:  ‘Oh Yes Cohen!’:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*