CDA: partij voor straatdealers en drugsrunners

  • SHARE:
  • Tweet this

February 26th, 2010 | 15:48
Door webmaster

Het debat over regulering van cannabis begint -eindelijk- goed op gang te komen. In ‘Het Binnenhof van Jaïr’ (Het Gesprek, 21 februari 2010) kruiste Cisca Joldersma (CDA) de degens met Naïma Azough (GroenLinks). Joldersma bewees opnieuw dat straatdealers en drugsrunners het beste CDA kunnen stemmen: alle cannabisconsumenten moeten hun wiet voortaan op straat kopen, vindt Joldersma.

Het mini-debatje was even ontluisterend als onthullend, getuige onderstaand fragment:Joldersma_Azough_Gesprek_21

Joldersma: U bent jurist, dan kunt u niet zeggen dat wij cannabis in Nederland hebben gelegaliseerd.
Azough: Ik ben geen jurist, ik ben politica.
Joldersma: Oh, daar ligt het aan! Daar ligt het aan!

Azough: Bovendien gaat het er niet om dat het volgens de regeltjes van u… we gedogen het.
Joldersma: En daar zit nou juist het probleem.
Azough: Wat mij betreft zit daar juist het probleem.
Joldersma: Oké, dan zijn we het eens.

Joldersma_Gesprek_21_2_2010Azough: We zijn het één keer eens. We zijn geen van beide voor gedoogbeleid, zeggen we. Maar hoe moeten die gebruikers er dan aan komen is mijn vraag aan u?
Joldersma: Waarom wilt u de gebruikers als overheid gaan faciliteren? Wilt u mensen graag verslaafd laten maken aan drugs?

Azough: Dus er is geen controle, er is geen toezicht meer via coffeeshops, er is niks meer: gebruikers moeten het gewoon via de straathandel wat u betreft krijgen?
Joldersma: Ja. En dat doen we precies hetzelfde bij cocaïne: je weet in Nederland dat het verboden is, als jij dan wil gaan gebruiken dan moet je dat maar gaan doen.Joldersma_Azough_Gesprek02

Azough: Dus geen toezicht, geen controle, gewoon via de straathandel kan iedereen het straks krijgen?
Joldersma:
Mevrouw Azough, nu gebruikt een derde van de Nederlandse gebruikers van cannabis, haalt zijn cannabis niet in de coffeeshop. Dus doe nou niet of die coffeeshops…

Azough: Maar die andere twee derde moeten het dus ook via de straat gaan krijgen, straks?
Joldersma: Ja. Ja.

Overigens heeft Joldersma zelf ook wel eens een jointje gerookt:
“Ik heb het geprobeerd, maar ik heb er niks van mee gekregen. Waarom zou ik het vaker proberen? Dat is voor mij voldoende bewijs: cannabis is niet iets waar je nou gelukkiger van wordt.”

Bekijk hieronder de hele uitzending, het debat begint na 18 minuten:

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.