Wouter Bos: reguleer cannabis en bespaar honderden miljoenen

  • SHARE:
  • Tweet this

February 25th, 2010 | 15:27
Door webmaster

Wouter Bos (PvdA) pleitte in debat met Mark Rutte (VVD) bij NOVA voor ‘een verstandige manier’ van regulering van de cannabismarkt. “Dan zou er een heleboel geld vrijkomen dat gewoon gebruikt kan worden voor blauw op straat. Dat lijkt me een veel slimmere manier van aanwenden.”

Wouter Bos bij Nova, 24 februari 2010

Wouter Bos bij Nova, 24 februari 2010

Kenmerkend voor de politieke journalistiek liet presentatrice Clairy Polak het voorstel van Bos volledig liggen en stapte onmiddellijk over op een vraag over bezuinigingen op defensie. Rutte hoefde dus geen weerwoord te geven of de repressieve koers van de VVD te verdedigen. De letterlijke transcriptie van de uitzending van 24 februari 2010:

Bos: “Ik heb ook geen behoefte om te bezuinigen op veiligheid.”

Rutte: “U bezuinigt 200 miljoen op de politie.”

Wouter_Bos_NOVA_24_2_2010_2

Clairy Polak: Mag ik nog een andere vraag stellen? Defensie...

Bos: “Maar dat is iets anders, dat is niet veiligheid. Ook bij de politie is sprake van een hoop geld dat nog niet zo doelmatig besteed wordt als dat kan. Na deze uitzending is er een debat over het softdrugs beleid in Nederland. Er worden honderden miljoenen in Nederland besteed aan rechters en politiemensen die bezig zijn om een drugsmarkt te controleren, die ze niet kĂșnnen controleren. Als we dat op een verstandige manier met elkaar onder een vergunningenstelsel zouden brengen zou er een heleboel geld vrij komen dat gewoon gebruikt kan worden voor blauw op straat. Dat lijkt me een veel slimmere manier van aanwenden.”

Het hele debat is hier terug te zien.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.