Stem cannabisvriendelijk!

Het uitgebreide VOC Stemadvies:

Laat jouw stem niet in rook opgaan op 9 juni…

De VOC stemadvies-poster (mail ons om gratis exemplaren te bestellen)
De VOC stemadvies-poster (mail ons om gratis exemplaren te bestellen)

Op woensdag 9 juni kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Meer dan ooit is het van belang dat cannabisliefhebbers gaan stemmen. De toekomst van de coffeeshop en ons relatief liberale cannabisbeleid staat op het spel. De VOC heeft een lijst opgesteld van de vijf meest en de zes minst cannabisvriendelijke partijen. Deze ranking is gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s, uitspraken in de Tweede Kamer en in de media en het slotdebat van het Cannabis Tribunaal 2010.

Cannabis-Kieswijzer
Verschillende coffeeshopbonden hebben de koppen bij elkaar gestoken en ontwikkelden de Cannabis-Kieswijzer. Met veel informatie over de partijstandpunten en het stemgedrag in de Tweede Kamer, maar zonder ranking.
Klik hier voor de Cannabis-Kieswijzer.

Coffeeshopstaking op 9 juni
Coffeeshops zijn al weken bezig met acties om blowers naar de stembus te krijgen. Een deel gaat zelfs dicht op 9 juni, in het kader van de landelijke coffeeshopstaking. Ruim 30 shops in o.a. Haarlem, Rotterdam, Alkmaar, Oss en Vlissingen hebben zich aangesloten bij de staking, die wordt ondersteund door de VOC en de VVCC.
Klik hier voor de site van de coffeeshopstaking.

Nol van Schaik spreekt op Cannabis Bevrijdingsdag 2010 (© Gonzo media)
Nol van Schaik spreekt op Cannabis Bevrijdingsdag, 8 mei 2010 (© Gonzo media)

Waarom staken?
Initiatiefnemer Nol van Schaik legde tijdens Cannabis Bevrijdingsdag uit waarom hij wil staken tot 21.00 uur, als de stemlokalen sluiten:
“Er zijn nog maar 700 coffeeshops open. Als het zo doorgaat en er komt na de verkiezingen weer een rechtse regering, denk ik dat het nog veel slechter zal gaan voor de coffeeshops, hun bezoekers, kwekers, growshops en iedereen die met cannabis te maken heeft. Daarom hebben wij besloten om met een groep coffeeshophouders op 9 juni de deuren dicht te gooien. We gaan een dag staken om onze klanten bewust te maken van het feit dat dit een blik op de toekomst kan zijn. Want als het verkeerd gaat en we eindigen weer met Balkenende en misschien een Rutte en een Wilders erbij, dan is het heel snel afgelopen met de coffeeshops. Dus willen wij de coffeeshopbezoekers motiveren om te gaan stemmen. En natuurlijk het liefst op een cannabisvriendelijke partij.”

VOC Stemadvies poster
VCE_button-3D-pngDe VOC heeft duizenden posters laten drukken voor verspreiding door Nederland, in coffeeshops en op openbare aanplakborden. Je kunt deze posters gratis bestellen; we vragen je alleen de portokosten over te maken. Mail via contact of naar info@voc-nederland.org om posters te bestellen. De posteractie is mede mogelijk gemaakt door JaJa worldwide.

Ga stemmen!
De tienduizenden blowers die meestal niet stemmen, kunnen deze keer de doorslag geven. Als ze tenminste naar de stembus gaan De VOC roept iedereen op om te stemmen op een van de vijf cannabisvriendelijke partijen uit onderstaande lijst en niet op de zes cannabisvijandige partijen: PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, TON en VVD.

Meest cannabisvriendelijke partijen:

Jesse Klaver, Cannabis Tribunaal 2010, rechts Boris van der Ham (© Gonzo media)
Jesse Klaver, Cannabis Tribunaal 2010, rechts Boris van der Ham (© Gonzo media)

*
1 GroenLinks

Deze partij lijkt de enige die de burgers echt vrijheid en eigen verantwoordelijkheid gunt als het gaat over cannabis. GroenLinks wil cannabis volledig legaliseren en harddrugs reguleren. Citaat uit het verkiezingsprogramma: “GroenLinks wil van wietteelt en coffeeshops een gewone bedrijfstak maken, met vergunningen en met wietaccijnzen.” Bij het Cannabis Tribunaal stal nummer zeven op de GroenLinks-lijst Jesse Klaver (24) de show met duidelijke taal en de meest progressieve ideëen. Klaver: “Ik ben niet de politiek in gegaan omdat ik mijn morele gelijk wilde halen, maar omdat ik denk dat het goed is om verstandig beleid te voeren. En als ik mevrouw Joldersma zojuist hoorde, ook de wijze waarop er over softdrugs wordt gesproken, dan lijkt het wel of daar een moreel taboe op zit. (…) Volgens mij hoeven we niet te ontkennen dat er gevaren kleven aan softdrugs, maar die kleven ook en in veel grotere mate aan alcohol. En daar doen we veel minder moeilijk over: iedereen kan een pilsje bestellen. Ik denk dat een verstandig softdrugsbeleid daarom de boventoon moet voeren, niet het moreel verwerpen van het gebruik. Daarom is GroenLinks ook voor legalisering.”

2 SP

Michiel van Nispen (links), Cannabis Tribunaal 2010, rechts Fred Teeven en Cisca Joldersma (© Gonzo media)
Michiel van Nispen, Cannabis Tribunaal 2010, rechts Fred Teeven en Cisca Joldersma (© Gonzo media)

Het partijstandpunt over cannabis in verkiezings-programma van de SP is glashelder: “De verkoop en teelt van softdrugs voor de Nederlandse markt wordt gelegaliseerd, om overlast en criminaliteit tegen te gaan. En de controle op de kwaliteit te verbeteren.” Ook op het Cannabis Tribunaal maakte de SP een prima indruk. Kandidaat Kamerlid Michiel van Nispen: “Het gaat bij het debat over drugsbeleid niet over ideologie, maar over de ratio: welk beleid is effectief? Volgens mij heeft legalisering van softdrugs grote voordelen. Het belangrijkste vind ik het gezondheidsargument. Cannabis is minder schadelijk dan alcohol en tabak, dat blijkt uit de wetenschappelijke rapportages. Dan is het dus niet te volgen dat met cannabis zo krampachtig wordt omgegaan en met alcohol en tabak veel minder. Want juist regulering van teelt en bevoorrading maakt kwaliteitscontrole veel beter mogelijk. Het verbieden van softdrugs biedt alleen maar kansen aan criminelen.” Van Nispen staat nummer 25 op de lijst, dus kan wel wat voorkeurstemmen gebruiken, hetzelfde geldt voor de huidige drugswoordvoer Krista van Velzen, nummer 21 op de lijst. Zij kreeg onder meer een motie aangenomen waarin de regering zich verplicht onze autonomie bij het drugsbeleid niet uit handen te geven aan Brussel.

3 D66

Boris van der Ham en DC Lama, Cannabis Bevrijdingsdag 2009 (© Gonzo media)
Boris van der Ham en DC Lama, Cannabis Bevrijdingsdag 2009 (© Gonzo media)

Boris van der Ham lijkt de laatste maanden wat terug te krabbelen als het gaat over cannabis. Zijn standpunt dat medicinale gebruikers hun eigen wiet moeten kunnen kweken heeft hij overboord gegooid. Het woord legaliseren horen we niet meer, ook in het verkiezings-programma is slechts sprake van regulering: “D66 wil dat de teelt van cannabis wordt gereguleerd, zodat teelt en verkoop worden geregeld via een gesloten keten, waaruit criminelen worden geweerd.” Bovendien gelooft D66 in de ‘THC-mythe’: de partij heeft geen bezwaar tegen een maximum percentage, ook al is in wetenschappelijke kring al lang bekend dat het THC-gehalte zeker niet de allesbepalende factor is. Citaat uit het verkiezingsprogramma: “Door teelt en verkoop verder te reguleren kan de kwaliteit van de cannabis worden verbeterd en de hoogte van de hoeveelheid THC in de cannabis worden gereguleerd.” Enigszins pijnlijk was ook deze uitspraak van Van der Ham bij het Cannabis Tribunaal: “We zijn er vooral als politiek om schade te voorkomen en mensen ook een beetje vrij te laten.” Een beetje. Natuurlijk is D66 nog steeds een cannabisvriendelijke partij, maar de Democraten worden voorbij gestreefd door GroenLinks en de SP.

4 PvdA

Lea Bouwmeester voert overleg over het cannabisbeleid met een VOC-delagatie (foto: Canna Embassy)
Lea Bouwmeester voert overleg over het cannabisbeleid met een VOC-delegatie (foto: Canna Embassy)

De PvdA was de grote afwezige bij het Cannabis Tribunaal. Drugswoordvoerder Lea Bouwmeester debatteerde wel met Cisca Joldersma in de uitzending van Argos (VPRO radio) over het Cannabis Tribunaal. Haar uitspraken lieten opnieuw zien dat de PvdA zeker geen cannabis-vijandige partij is, maar wel veel slagen om de arm houdt. Volgens het verkiezingsprogramma wil de PvdA de wietteelt ‘strikt reguleren’ en de coffeeshop ‘behandelen als een normaal horecabedrijf’. De partij lijkt intern verdeeld: Albayrak, nummer 2 op de lijst, is tegen coffeeshops in woonwijken. Tegelijk profileert lijsttrekker Job Cohen zich als beschermheer van de coffeeshops en laakt hij de hypocrisie van het cannabisbeleid. Als Cohen zich aan zijn woord houdt, zitten cannabisliefhebbers goed bij de PvdA. Zo zei hij in NRC/Handelsblad van 21 november 2008:
“Er is al jaren sprake van een wonderlijke spagaat. Aan de ene kant worden softdrugs zo veel mogelijk aan banden gelegd, aan de andere kant is de verkoop van alcohol geheel vrij. Terwijl alcohol zeer verslavend is, kun je in de buurt van scholen gewoon drank kopen. Al die mensen die nu praten over de hoge THC-waarden in cannabis, moeten kijken hoeveel alcohol er in breezers, te koop bij Albert Heijn, zit. Ik bepleit geen harde aanpak van alcohol, ik bepleit een gelijke behandeling van softdrugs en alcohol.”

5 Partij voor de Dieren

Esther Ouwehand (links) en Marianne Thieme (foto: Partij voor de Dieren)
Esther Ouwehand (links) en Marianne Thieme (foto: Partij voor de Dieren)

De partij van Marianne Thieme is geen slechte keus voor de cannabisliefhebber. De PvdD wil cannabis legaliseren en pleit voor een volledig reclameverbod op alcohol. Citaat: “Het ligt niet voor de hand het ene middel toe te staan (alcohol, tabak) en het andere te verbieden (cannabis), zonder dat er duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de gevaren die eraan kleven. Legalisering van softdrugs is nodig. Juist door softdrugs in het criminele of grijze circuit te drukken bestaat de kans dat jongeren sneller in aanraking komen met harddrugs. De mogelijkheden om softdrugs te verstrekken voor medische doeleinden moeten worden verruimd.”

Meest cannabisvijandige partijen:
*
1 SGP / ChristenUnie

Beeld: Meuk.web-log.nl
Beeld: Meuk.web-log.nl

Deze partijen zijn het meest wereldvreemd als het om cannabis gaat. Zij geloven nog steeds dat verbieden helpt. De SGP: “In plaats van legalisering van drugs als dé oplossing aan te prijzen, is daadwerkelijke handhaving noodzakelijk. Dat betekent: coffeeshops sluiten, intensivering van de controle op productie en teelt van elke vorm van drugs, het tegengaan van growshops. Ook is de strafmaat in Nederland mild, wat een aanzuigende werking heeft. De straf moet dus omhoog.” De ChristenUnie: “Het is tijd voor een heldere lijn en dus verdwijnen de coffeeshops uit het straatbeeld, geldt op straat en in publieke ruimten een blowverbod, verdwijnt het onderscheid tussen hard- en softdrugs en worden huizen en ruimten waarin wietplantages worden aangetroffen, verbeurd verklaard.”

2 CDA

Cisca Joldersma, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)
Cisca Joldersma, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)

Het CDA gaat onversaagd verder volgens de lijn Cisca -‘cannabis is niet normaal’- Joldersma. De partij wil ‘op weg naar nul coffeeshops’, wil growshops verbieden en de straffen voor handel en teelt van cannabis gelijk trekken met die voor harddrugs. ‘Schoon schip maken’ noemt Joldersma dat. Nog een plannetje: de 500 gram maximale voorraad voor coffeeshops moet veranderen in een dagmaximum. Joldersma: “Dan geldt: op is op.” De vraag is wanneer het CDA eindelijk gaat luisteren naar haar eigen kopstukken Gerd Leers en Dries van Agt: zij weten als geen ander dat repressie illusiepolitiek is, die de problemen alleen maar groter maakt, criminelen sponsort en belastinggeld verspilt.

3 PVV

Het blijft een mysterie waarom zoveel blowers en kwekers van plan zijn op de PVV te gaan stemmen. Een proteststem is leuk, maar als cannabisliefhebber kies je ervoor om je zelf af te schaffen met een stem op Wilders. De PVV wil alle coffeeshops in een straal van 1 kilometer bij scholen sluiten: dan blijven er misschien nog zo’n of dertig over in Nederland. Schoolleiders moeten verplicht aangifte doen van elk incident met drugs. Verder staat er niet veel over cannabis in het PVV verkiezingsprogramma: het lijkt erop dat Wilders door heeft dat veel blowers op zijn partij willen of wilden gaan stemmen.
De VOC zegt: gewoon niet doen.

4 Trots op Nederland

Rita Verdonk

De kans dat Rita Verdonk na 9 juni uit de de Kamer verdwijnt is gezien de peilingen levensgroot. Als het om cannabis gaat, kiest TON voluit voor handhaving en een einde aan elke vorm van gedogen. Toch lijkt ook Verdonk te zijn gaan draaien. In het verkiezingsprogramma lezen we: “Onze voorkeur gaat uit naar het legaliseren van softdrugs in EU-verband, waarbij accijns wordt geheven zoals bij alcohol en tabak. Maar omdat dit vooralsnog niet te regelen is, willen we geen gedoogbeleid, maar handhaving. Dat betekent dat coffeeshops gestaag zullen worden gesloten, om te beginnen bij scholen en weg uit de centra van dorpen en steden.” Wie trots is op onze coffeeshops, moet dus niet stemmen op Trots op Nederland.

5 VVD

Fred Teeven, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media'
Fred Teeven, Cannabis Tribunaal 2010 (© Gonzo media)

In zijn eentje heeft Fred Teeven, nummer 3 op de VVD kandidatenlijst, het cannabisbeleid van zijn partij veranderd van gematigd liberaal naar totaal repressief. Teeven heeft wel zijn eerdere standpunt dat regulering van de achterdeur onbespreekbaar is bijgesteld. Op het Cannabis Tribunaal herhaalde hij de voorwaarden voor eventuele regulering: eerst moeten de coffeeshops veranderen in besloten clubs, met verplichte legitimatie, lidmaatschapskaart én verplichte betaling met bankpas. Ook moet ´de criminaliteit uit de branche worden gesneden´ en ´de export afgeknepen´. Oh ja en de strafmaat voor cannabiscriminaliteit moet fors omhoog.
Opmerkelijk: partijprominent Frits Bolkestein pleitte in NRC/Handelsblad van 18 mei 2010 voor legalisering van alle drugs. Citaat: “Het verbod op drugs kost miljarden: het leidt tot misdaad en is slecht voor de volksgezondheid. Hef het op.” Conclusie: zolang Teeven nog over drugs gaat bij de VVD, kunnen cannabisten -en liberalen- de partij beter mijden.

Comment (1)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*