Coffeeshops volop in actie bij raadsverkiezingen

Verschillende coffeeshopbonden voeren actie rond de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Met posters en flyers roepen zij coffeeshopbezoekers op hun stem niet in rook op te laten gaan en cannabisvriendelijk te stemmen.

VCE_button-3D-png

De Haagse coffeeshopbond VHCS had de primeur: al een tijdje hangen er grote posters in de Haagse shops met de slogan ‘Save your shop – stem je mee?’. CDA en VVD in de Hofstad bombardeerden de coffeeshops bij de start van hun campagnes tot verkiezingsthema. Zo pleitte de VVD voor een ‘gebiedsverbod voor coffeeshops in woonwijken’ en startte CDA-veteraan Wim van de Camp een burgerinitiatief om shops uit woonwijken te weren. Dieptepunt was de ‘symbolische sluiting’ van een ‘coffeeshop’ door CDA-minister Ab Klink in de wijk Ypenburg. Een van de weinige landelijke media die over deze actie berichtte was dagblad De Pers. Columnist Peter Middendorp schreef op 29 januari:

Stemadviesposter_VHCS_2010_bewerkt“Er waren geen burgers aanwezig op het nieuwbouwplein in de Vinexwijk Ypenburg toen het CDA daar in het kader van het burgerinitiatief op een grijze middag een coffeeshop ging sluiten. Symbolisch, want coffeeshops waren er in Ypenburg ook niet. Ja, als je zei dat het nergens op sloeg, zat je er niet ver naast. In het midden van het plein was een tent opgezet. (…) Aan de buitenzijde van de tent waren camouflagenetten aangebracht, en posters van cannabisplanten, zodat de burgers -die er niet waren- onmiddellijk in de gaten hadden dat de tent een coffeeshop moest voorstellen, en desgewenst ook meteen het initiatief konden nemen tot het ervaren van overlast. Voor de symbolische sluiting was minister Klink gestrikt. Gehuld in een CDA-windjack ritste hij met zijn rechterhand een laatste flapje van de tent dicht, een handeling waarbij hij zijn linkerarm en linkeronderbeen een beetje van zich duwde, en zich tegelijkertijd opengedraaid hield voor een CDA-fotograaf.”

In Amsterdam dreigen door het 1012-plan van wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) 38 coffeeshops in het Wallengebied hun deuren te moeten sluiten.

BCD_poster_Def-maart‘Voordat je het weet bestaan er geen coffeeshops meer’, aldus de poster van coffeeshopbond BCD, ‘en… waar haal je het dan?’. Net als op de Haagse posters zijn de politieke partijen opgedeeld in twee rijtjes, voor en tegen coffeeshops. Opmerkelijk: de PvdA staat in beide rijtjes. Tegen ‘in verband met Wallenaanpak Lodewijk Asscher’ en voor ‘in verband met Job Cohen’.

De Verenigde Coffeeshops Eindhoven (VCE), onlangs landelijk in het nieuws met hun Groene Bob campagne, kozen er voor alleen cannabisvriendelijke partijen op hun poster te vermelden. In een uitgebreide flyer worden de standpunten van alle partijen over cannabis en coffeeshops samengevat. Motto van de VCE-campagne: ‘4 minuten van je tijd voor 4 jaar beter cannabisbeleid’. Door voor 1 euro een button te kopen, kunnen Eindhovense coffeeshopbezoekers laten zien dat ze cannabisvriendelijk stemmen. Tegelijk steunen ze ‘het groene doel’: de opbrengst gaat naar de Vereniging van Cannabis Consumenten en de VOC.

VCE_posterIn Maastricht hangen geen posters, meldt Marc Josemans, voorzitter van de zeer actieve Vereniging van Officiële Coffeeshops (VOCM): “In Maastricht doet zich het volgens mij unieke geval voor dat alle politieke partijen zich achter het gemeentelijke coffeeshopbeleid opstellen. Dat betekent dus dat zij allen gaan voor bestaansrecht van de coffeeshop, een op zijn minst gereguleerde achterdeur en gezamenlijk optrekken om het spreidingsplan te bewerkstelligen. Ik zou niet weten tegen wie wij lokaal een negatief stemadvies zouden moeten uitbrengen, wat een luxe nietwaar?” De VOCM houdt haar kruit droog voor landelijke verkiezingen: “Dan zal dat zeker anders liggen.”

Ook de Tilburgse Vereniging De Achterdeur (VDA) voert campagne met posters en flyers. Alle twaalf partijen zijn benaderd met een vragenlijst en met verschillende partijen zijn gesprekken aangegaan. Bij elke ontmoeting geeft de vereniging een exemplaar van Egbert Tellegens boek ‘Het utopisme van de drugsbestrijding’ weg.

VDA Verkiezingsposter Tilburg 2010 miniDe Vereniging Haagse Cannabis Shops (VHCS) stelt een digitale blanco versie van hun campagneposter ter beschikking aan alle coffeeshops in Nederland. Shophouders kunnen zelf de partijen toevoegen die voor of tegen coffeeshops zijn.

Klik hier om de PDF-versie te downloaden

(met dank aan de VHCS)

Verkiezingsposter van de Bredase coffeeshopbond ABC

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*