Femke Halsema bij tv-debat: ‘Zorg dat aanvoer softdrugs eindelijk op orde is’

Op de valreep van het eerste tv-verkiezingsdebat gisteravond deed Femke Halsema (GroenLinks) een glasheldere oproep om de criminaliteit beter te bestrijden: “Zorg dat de politie zich niet met onzin bezighoudt, zorg dat het drugsbeleid goed georganiseerd is, dat de aanvoer van softdrugs eindelijk eens op orde is.”

Femke Halsema demonstreert tegen het kabinet Balkenende, Museumplein, 2 oktober 2004 (foto © Gonzo media)
Femke Halsema demonstreert tegen het kabinet Balkenende, Museumplein, 2 oktober 2004 (foto © Gonzo media)

Als het waar is dat de gemiddelde kijker vooral de laatste woorden van een debat onthoudt, dan was Halsema’s timing perfect. Nadat zo ongeveer elke politicus, Pechtold (D66) uitgezonderd, had gepleit voor harder aanpakken en strenger straffen, kreeg Halsema het slotwoord:

“In de politiek ontspint zich altijd dezelfde symbolische discussie over hogere straffen. Wij zijn inmiddels derde in Europa in hoge straffen: we geven geen lage straffen. Maar je hebt niks aan straffen als je geen daders pakt. We hebben dramatisch slechte cijfers in de pakkans: dáár ligt het grote probleem, daar is de overheid ook ongeloofwaardig. De pakkans voor criminelen in Nederland is dramatisch laag. En in plaats van weer nieuwe symbolische straffen te introduceren, moet je zorgen dat de pakkans omhoog gaat. Hoe doe je dat? Zorgen dat de politie zich niet met onzin bezighoudt, bonnen schrijven. Zorg dat het drugsbeleid goed georganiseerd is, dat de aanvoer van softdrugs eindelijk eens op orde is. Dán zorg je dat de politie zich ook bezig kan houden met zaken waar ze zich mee bezig moeten houden. En dit soort symboliek, daar heb je verder helemaal niets aan.”

Het hele debat is hier te bekijken. Op Nujij.nl ontspint zich inmiddels een levendige discussie over deze post…

Comments (2)

 • NL-Thadark 16/02/2010 at 5:05 pm Reply

  Hoe moeilijk is het om een goed drugs beleid te hebben ?

  Zorg gewoon dat soft drugs legaal is en de toevoer hiernaar ook. gooi er van mijn part een belasting op (wel maar 6% he ;0))dan zijn de centetrekkers in Den Haag ook weer blij

  verder ben ik voor een pasjes systeem waardoor het alleen toegankelijk is voor Nederlanders en zo de drugs toerisme wordt geweert, want inderdaad deze horen hier niet thuis.

  Dit zorgt weer voor minder politie die zich met deze onzin bezig houden. Zorg voor niet te hoge prijzen in de shops anders blijft het nog te interessant voor criminelen om te kweken.

  Zo los je meerdere problemen op creeer je meer manmacht om de echte problemen en criminaliteit op te lossen.

  Gr’
  NL-Thadark

 • Peter Lunk 16/02/2010 at 3:24 pm Reply

  Ik zie het zo voor me…

  Een kweekvergunningen stelsel voor Medisch Marijuana gebruikers.
  Deze kunnen dan voor zichzelf en andere mediwiet gebruikers kweken (tegen kostprijs).

  Geef je deze kwekers de mogelijkheid MEER planten te kweken…
  Dan kunnen ze ook nog eens LEGAAL ! Met betaling van belasting Wiet aan de koffieshops lveren.

  En hiermee dus voorzien in hun eigen baan en inkomen (geen WAO etc. uitkering meer nodig)
  En de koffieshops hebben een LEGALE leverancier.

  Wat denk jij ervan Fem ?

  Greetz,
  Peter Lunk

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*