Femke Halsema bij tv-debat: ‘Zorg dat aanvoer softdrugs eindelijk op orde is’

  • SHARE:
  • Tweet this

February 16th, 2010 | 13:19
Door webmaster

Op de valreep van het eerste tv-verkiezingsdebat gisteravond deed Femke Halsema (GroenLinks) een glasheldere oproep om de criminaliteit beter te bestrijden: “Zorg dat de politie zich niet met onzin bezighoudt, zorg dat het drugsbeleid goed georganiseerd is, dat de aanvoer van softdrugs eindelijk eens op orde is.”

Femke Halsema demonstreert tegen het kabinet Balkenende, Museumplein, 2 oktober 2004 (foto © Gonzo media)

Femke Halsema demonstreert tegen het kabinet Balkenende, Museumplein, 2 oktober 2004 (foto © Gonzo media)

Als het waar is dat de gemiddelde kijker vooral de laatste woorden van een debat onthoudt, dan was Halsema’s timing perfect. Nadat zo ongeveer elke politicus, Pechtold (D66) uitgezonderd, had gepleit voor harder aanpakken en strenger straffen, kreeg Halsema het slotwoord:

“In de politiek ontspint zich altijd dezelfde symbolische discussie over hogere straffen. Wij zijn inmiddels derde in Europa in hoge straffen: we geven geen lage straffen. Maar je hebt niks aan straffen als je geen daders pakt. We hebben dramatisch slechte cijfers in de pakkans: dáár ligt het grote probleem, daar is de overheid ook ongeloofwaardig. De pakkans voor criminelen in Nederland is dramatisch laag. En in plaats van weer nieuwe symbolische straffen te introduceren, moet je zorgen dat de pakkans omhoog gaat. Hoe doe je dat? Zorgen dat de politie zich niet met onzin bezighoudt, bonnen schrijven. Zorg dat het drugsbeleid goed georganiseerd is, dat de aanvoer van softdrugs eindelijk eens op orde is. Dán zorg je dat de politie zich ook bezig kan houden met zaken waar ze zich mee bezig moeten houden. En dit soort symboliek, daar heb je verder helemaal niets aan.”

Het hele debat is hier te bekijken. Op Nujij.nl ontspint zich inmiddels een levendige discussie over deze post…

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.