VN: ‘Wietindustrie verhuist naar Amerika’

Weekblad Vrij Nederland pakt uit met een reportage van zeven pagina’s over de bloeiende Amerikaanse cannabis-scene. Titel: ‘Yes we cannabis: hoe Amerika de wietindustrie overneemt van Nederland’. Ed Rosenthal hekelt de afbraakpolitiek van Nederland: ‘De christen-democraten willen de coffeeshops afschaffen en niemand die zich tegen de toenemende repressie verzet. Nederlanders zijn apolitiek geworden.’Oaksterdam_University_PNG_logo

VN-verslaggeefster Freke Vuijst bezocht Oakland in Californië, thuisbasis van de Oaksterdam University, die sinds november 2007 al zesduizend studenten heeft afgeleverd met een vakopleiding cannabis. In zijn editorial schrijft Harry Lensink: ‘Dat het gedoogbeleid ter discussie staat, is terecht. Zeker gezien de rare spagaat van tolerantie en repressie. Maar een war on softdrugs? Critici vrezen dat een harde aanpak ook de gebruiker in het criminele circuit duwt. Bestuurders en politici zouden hun licht kunnen opsteken bij een onvermoed voorbeeld: de Verenigde Staten. Verslaggeefster Freke Vuijst bezocht Oakland, waar vier coffeeshops toestemming hebben om wiet te verkopen, onder zeer strenge voorwaarden. Dat maakt de cannabisverkoop tot een van weinige groeisectoren in Californië. En zo wordt the American way een serieuze concurrent van voormalig gidsland Nederland.’

Ed Rosenthal, geflankeerd door Simon Vinkenoog en Armand, bij de uitreiking van de Highlife Cups in Amsterdam (foto © Gonzo media)
Ed Rosenthal, geflankeerd door Simon Vinkenoog en Armand, bij de uitreiking van de Highlife Cups in Amsterdam (foto © Gonzo media)

Ed Rosenthal, cannabisgoeroe en sterprofessor van Oaksterdam University, is zeer kritisch over Nederland, waar hij in de jaren zeventig een tijdlang woonde en leerde kweken. Nu herkent hij Nederland niet meer: ‘De christen-democraten willen de coffeeshops afschaffen en niemand die zich tegen de toenemende repressie verzet. Nederlanders zijn apolitiek geworden. De coffeeshops organiseren zich niet. De achterdeur is in handen van de criminaliteit gevallen en niemand die er iets aan doet. Geen wonder dat cannabisondernemers uit Nederland wegtrekken. De zaadbedrijven zitten nu in Spanje. Doodzonde.’

Een van Vuijst’s conclusies: ‘Het idee dat Californië Nederland voorbijstreeft, dat het gidsland nu aan de Stille Oceaan en niet aan de Noordzee ligt en innovatie, creativiteit, ondernemerschap, marketing, en misschien wel het belangrijkste: passie, uit Amsterdam wegvloeien om in steden als Oakland op te duiken, hoor ik van alle cannabisactivisten en entrepreneurs die ik ontmoet. En ze hebben recht van spreken, want ze hebben allemaal in Amsterdam gewoond en gewerkt. Ze hebben er geleerd, ze hebben van de Nederlandse kenniseconomie geprofiteerd en nu zetten ze in eigen land een miljoenenindustrie op poten.’

LogoPiecesIn het artikel komt ook Boris van der Ham, drugswoordvoerder voor D66 in de Twee Kamer, aan het woord. Hij bezocht vorig jaar Harbor Side Health Center, een mediwiet-club in Oakland. Van der Ham: ‘In Californië vinden ze dat Nederland in expertise achterop raakt. Ik ben het daar niet mee eens. De Nederlandse medicinale cannabis is, ook volgens Harborside, de beste in de hele wereld. Omdat het bestraald wordt is het veiliger, met name voor MS-patiënten die kwetsbaar zijn voor schimmels. Je moet het systeem in Californië niet heilig verklaren. Er zijn aspecten, zoals het pasjessysteem, die ook voor Nederland interessant kunnen zijn. Iets dergelijks zou je in de grensregio’s kunnen invoeren.’

Yes_we_cannabis_cover_VN_13_2_2010_KLEIN

Het hele artikel (Vrij Nederland 6, 13 februari 2010) is in PDF-formaat te lezen op de website van de BCD.

Nieuwsreportage over opening Oaksterdam University (januari 2008):

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*