Nieuwe datum drugsdebat: donderdag 4 maart

Een nieuwe lente, een nieuwe datum voor het hoofdlijnendebat drugsbeleid: donderdag 4 maart om precies te zijn. 

Beeld: www.encod.org
Beeld: www.encod.org

De inzet van het langverwachte debat is verhoogd door een aantal pertinente uitspraken van de drugswoordvoerders van CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer. Cisca Joldersma (CDA) kondigde aan met een eigen wetsvoorstel te komen om alle growshops te verbieden. Bovendien zal het CDA ‘met oplossingen blijven komen die helpen op weg naar nul coffeeshops’. Ed Anker (ChristenUnie) klaagde dat Job Cohen ‘het regeerakkoord saboteert’, omdat de Amsterdamse burgemeester coffeeshops in de buurt van scholen open wil houden.

Tijdens een door de Volkskrant georganiseerd burgemeestersdebat in Amsterdam afgelopen zondag, noemde Job Cohen (PvdA) het afstandscriterium voor coffeeshops ‘politiek met een kleine p’. ‘Ik wil de problemen liever echt oplossen’, aldus Cohen. Volgens insiders heeft de kritische brief die Cohen naar het kabinet heeft gestuurd over het cannabisbeleid tot felle discussies geleid tussen de PvdA en de twee christelijke partijen in de regering.

Joel Voordewind (foto: ChristenUnie)
Joel Voordewind (foto: ChristenUnie)

Vrij Nederland (nr 4, 30 januari) publiceerde een onthullend artikel over de Tweede Kamer fractie van de ChristenUnie. Over Joel Voordewind, de voornaamste strateeg van de fractie, schrijft het weekblad:

‘De overheid, vindt hij, heeft de burgers in de steek gelaten. Dus lanceerde hij de afgelopen jaren talloze voorstellen voor overheidsingrijpen in de persoonlijke levenssfeer: niet blowen onder de eenentwintig jaar, gesubsidieerde relatietherapie voor stellen die willen scheiden, een verbod op roken in de auto. Af en toe maakt hij wel eens een grapje met zijn medewerkers. “Weer drie verboden in mijn achterzak deze week,” zegt hij dan. Maar betuttelend wil hij zijn ideeën niet noemen. Hij praat liever over een “betrokken overheid”.’

De hamvraag voor het drugsdebat: werpt de PvdA eindelijk een dam op tegen de verbods-verslaving van de christelijke coalitiepartners? Aan Krista Van Velzen, drugswoordvoerder van de SP, zal het niet liggen. In een mail aan de VOC d.d. 4 februari schrijft Van Velzen:

Krista Van Velzen (SP) ontvangt de VOC, Binnenhof, 28 oktober 2009 (foto: Canna Embassy)
Krista Van Velzen (SP) ontvangt de VOC, Binnenhof, 28 oktober 2009 (foto: Canna Embassy)

‘Ik weet dat de PvdA ideeën heeft die aardig in de buurt van de mijne komen en in ieder geval proberen te bestaande problemen op te lossen in plaats van te vergroten zoals het CDA wil. Ik doe mijn best om de PvdA aan haar verkiezingsbeloftes te houden, maar met twee regeringspartijen die elkaar in de haren vliegen over dit onderwerp en met een regeerakkoord waarin CDA, PvdA en CU hebben afgesproken dat er niets verandert heb ik er een hard hoofd in. Om dingen te veranderen zijn er toch Kamermeerderheden nodig en die zie ik op dit moment nog niet ontstaan. Ik zal proberen de PvdA zover te krijgen dat ze het tijdens dit debat niet alleen bij woorden laten maar ook overgaan tot daden. Dit zou kunnen door wel degelijk over te gaan tot (experimenten met) legale kweek. Het regeerakkoord is al eerder opengebroken, maar of de PvdA bereid is om echt door te pakken en dus de strijd met het CDA en de CU aan te gaan is de grote vraag. De SP blijft zich inzetten voor het legaliseren van softdrugs.’

Misschien moeten onze christelijke politici de bijbel wat beter lezen, te beginnen bij Genesis 1-12:

‘En de aarde bracht voort grasscheutjes, kruid zaadzaaiende naar zijn aard, en vruchtdragend geboomte, welks zaad daarin was, naar zijn aard. En God zag, dat het goed was.’

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*