Laat je stem horen: bombardeer de Kamer!

De VOC roept iedereen op zijn stem te laten horen tegen de afbraak van het gedoogbeleid en de betutteling van dit kabinet. Stuur een mail naar een of meerdere Kamerleden vóór het grote drugsdebat aanstaande donderdag.

© Ruben L. Oppenheimer
© Ruben L. Oppenheimer

Je kunt je eigen tekst maken of de onderstaande voorbeeld-mail gebruiken. Een lijst met alle Kamerleden vind je hier en onderaan deze post. Houd er rekening mee dat je niet teveel geadresseerden tegelijk mailt; dan wordt de mail als spam tegengehouden.

De woordvoerders drugsbeleid:

CDA: Cisca Joldersma (F.Joldersma@tweedekamer.nl
VVD: Fred Teeven (F.Teeven@tweedekamer.nl)
PVV: Raymond de Roon (r.deroon@tweedekamer.nl)
ChristenUnie: Ed Anker (e.anker@tweedekamer.nl)
SGP: Kees van der Staaij (C.vdStaaij@tweedekamer.nl)
Trots op Nederland: Rita Verdonk (r.verdonk@tweedekamer.nl)
PvdA: Lea Bouwmeester (l.bouwmeester@tweedekamer.nl)
SP: Krista van Velzen (KvanVelzen@sp.nl)
GroenLinks: Naïma Azough (N.Azough@tweedekamer.nl)
D66: Boris van der Ham (B.vHam@tweedekamer.nl)

De voorbeeld-mail:

Geachte volksvertegenwoordiger,

Deze week debatteert u over het drugsbeleid. Ik maak mij grote zorgen over de richting waarin dit beleid zich de laatste jaren ontwikkelt. Harm reduction -beperking van de schade door drugs- is verruild voor repressie en criminalisering. Het aantal coffeeshops is gehalveerd, de gedoogde bezits- en verkoophoeveelheid ging van 30 naar 5 gram en (thuis)teelt van cannabis wordt keihard vervolgd.

Waar Nederland voor repressie kiest, opteren steeds meer landen (Portugal, Tsjechië, VS) voor decriminalisering. Juist nu zou Nederland zich internationaal hard moeten maken voor regulering van cannabis. Job Cohen onderstreepte dit onlangs in een brief aan het kabinet: ‘Het internationale politieke getij oogt gunstig voor het Nederlands beleid. President Obama heeft verklaard dat hij het drugsbeleid zal stoelen op zakelijke, niet ideologische basis.’

Dat is precies waar het drugsdebat om draait: de keuze tussen een rationele, pragmatische benadering en een ideologische aanpak, zonder oog voor doelmatigheid.

Het repressieve beleid van de afgelopen jaren creëert meer problemen dan oplossingen. Zo maakte de jacht op kleine thuiskwekers de weg vrij voor de ‘grote jongens’ die de teelt nu beheersen. Het ‘afstandscriterium’ voor coffeeshops bij scholen wordt ook door de Commissie van de Donk als nutteloos beoordeeld.* Minderjarigen komen immers nu al geen enkele coffeeshop in. Ook een pasjessysteem om toeristen te weren is het paard achter de wagen spannen: geweigerde toeristen zijn een gedroomde doelgroep voor drugsrunners en andere illegale dealers, met alle overlast van dien.

Op u rust de verantwoordelijkheid mee te beslissen over de kant die we met cannabis opgaan. Verdere decriminalisering en daarmee kwaliteitscontrole, transparante bedrijfsvoering en belastingafdracht? Of meer repressie en dus meer productvervuiling, geweld en criminaliteit en besteding van honderden miljoenen belastinggeld? Nu al klaagt de politie dat cannabis hun grootste zorg is. Het is een schande dat zoveel capaciteit wordt besteed aan de ‘bestrijding’ van dit relatief onschuldige roesmiddel, terwijl er te weinig capaciteit is voor de aanpak van ernstiger criminaliteit, zoals gewelddadige inbraken, overvallen, mensenhandel etc.

Over de gezondheidsschade van cannabis rapporteerde het RIVM vorig jaar uitgebreid.** In hun ranking van drugs -van meest naar minst schadelijk- eindigde alcohol op de derde plaats, tabak op vier en cannabis op elf. Bestaande problemen rond cannabis zijn alleen door verdere decriminalisering adequaat aan te pakken: evenmin als alcohol of tabak hoort cannabis in de strafwet thuis.

De vraag die u voor u zelf moet beantwoorden is deze: laten we cannabis aan criminelen over of gaan we eindelijk fatsoenlijk reguleren, net als bij tabak en alcohol, middelen met aanzienlijk grotere gezondheidsrisico’s?

P.S.: op www.voc-nederland.org vindt u meer informatie over dit onderwerp

*: Geen deuren, maar daden, pag. 44: ‘de commissie is -gehoord signalen uit het (onderwijs)veld- niet overtuigd van het generieke nut (en effectiviteit) van deze algemene bepaling’.

**: Zie www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/340001001.html

Alle Tweede Kamerleden:

I.Aasted@tweedekamer.nl; R.Algra@tweedekamer.nl; e.anker@tweedekamer.nl; C.Aptroot@tweedekamer.nl; k.arib@tweedekamer.nl; J.Atsma@tweedekamer.nl; N.Azough@tweedekamer.nl; f.bashir@tweedekamer.nl; W.vanBeek@tweedekamer.nl; m.besselink@tweedekamer.nl; e.bilder@tweedekamer.nl; j.biskop@tweedekamer.nl; e.blanksma@tweedekamer.nl; S.Blok@tweedekamer.nl; L.Blom@tweedekamer.nl; B.vBochove@tweedekamer.nl; J.Boelhouwer@tweedekamer.nl; HvBommel@sp.nl; s.bouchibti@tweedekamer.nl; l.bouwmeester@tweedekamer.nl; hantenbroeke@tweedekamer.nl; brigitte.vdburg@tweedekamer.nl; C.Coruz@tweedekamer.nl; e.cramer@tweedekamer.nl; M.vDam@tweedekamer.nl; S.Depla@tweedekamer.nl; I.Dezentjehamming@tweedekamer.nl; t.vdijck@tweedekamer.nl; J.vanDijk@tweedekamer.nl; jasper.vdijk@tweedekamer.nl; m.vdijken@tweedekamer.nl; J.Dijsselbloem@tweedekamer.nl; A.Eijsink@tweedekamer.nl; m.vhasselt@tweedekamer.nl; N.Eski@tweedekamer.nl; K.Ferrier@tweedekamer.nl; p.vgeel@tweedekamer.nl; W.vGent@tweedekamer.nl; A.Gerkens@tweedekamer.nl; h.vgerven@tweedekamer.nl; s.gesthuizen@tweedekamer.nl; c.gillard@tweedekamer.nl; d.graus@tweedekamer.nl; L.Griffith@tweedekamer.nl; S.Buma@tweedekamer.nl; F.Halsema@tweedekamer.nl; B.vHam@tweedekamer.nl; M.Hamer@tweedekamer.nl; m.harbers@tweedekamer.nl; M.Haverkamp@tweedekamer.nl; t.heerts@tweedekamer.nl; p.heijnen@tweedekamer.nl; E.vHijum@tweedekamer.nl; J.tenHoopen@tweedekamer.nl; E.Irrgang@tweedekamer.nl; l.jacobi@tweedekamer.nl; H.Jager@tweedekamer.nl; pjansen@sp.nl; F.Joldersma@tweedekamer.nl; c.jonker@tweedekamer.nl; p.kalma@tweedekamer.nl; agneskant@sp.nl; skarabulut@sp.nl; r.knops@tweedekamer.nl; G.Koopmans@tweedekamer.nl; a.koppejan@tweedekamer.nl; f.koserkaya@tweedekamer.nl; M.Kraneveldt@tweedekamer.nl; P.dKrom@tweedekamer.nl; s.laaper@tweedekamer.nl; m.langkamp@tweedekamer.nl; J.Leerdam@tweedekamer.nl; r.leijten@tweedekamer.nl; p.lempens@tweedekamer.nl; p.linhard@tweedekamer.nl; f.luijben@tweedekamer.nl; Jan@janmarijnissen.nl; J.Mastwijk@tweedekamer.nl; A.vMiltenburg@tweedekamer.nl; h.nepperus@tweedekamer.nl; F.dNeree@tweedekamer.nl; a.nicolai@tweedekamer.nl;pieter.omtzigt@tweedekamer.nl; H.Ormel@tweedekamer.nl; cynthia.ortega@tweedekamer.nl; M.dePater@tweedekamer.nl; a.pechtold@tweedekamer.nl; m.peters@tweedekamer.nl; h.pieper@tweedekamer.nl; h.polderman@tweedekamer.nl; r.poppe@tweedekamer.nl; rvraak@sp.nl; j.remkes@tweedekamer.nl; l.roefs@tweedekamer.nl; e.roemer@tweedekamer.nl;  t.droos@tweedekamer.nl; s.derouwe@tweedekamer.nl; m.rutte@tweedekamer.nl; D.Samsom@tweedekamer.nl; j.sap@tweedekamer.nl; j.schermers@tweedekamer.nl; j.schinkelshoek@tweedekamer.nl; edithschippers@tweedekamer.nl; J.Schreijer@tweedekamer.nl; A.Slob@tweedekamer.nl; P.Smeets@tweedekamer.nl; M.Smilde@tweedekamer.nl; J.Snijder@tweedekamer.nl; h.spekman@tweedekamer.nl; L.Spies@tweedekamer.nl; C.vdStaaij@tweedekamer.nl; M.Sterk@tweedekamer.nl; p.tang@tweedekamer.nl; F.Teeven@tweedekamer.nl; A.Timmer@tweedekamer.nl; m.vtoorenburg@tweedekamer.nl; p.ulenbelt@tweedekamer.nl; e.vdveen@tweedekamer.nl; KvanVelzen@sp.nl; C.Vendrik@tweedekamer.nl; Voorzitter@tweedekamer.nl; r.verdonk@tweedekamer.nl; r.vermeij@tweedekamer.nl; a.vietsch@tweedekamer.nl; B.vdVlies@tweedekamer.nl; j.voordewind@tweedekamer.nl; m.vos@tweedekamer.nl; JandeVries@tweedekamer.nl; N.vVroonhoven@tweedekamer.nl; H.Waalkens@tweedekamer.nl; f.weekers@tweedekamer.nl; e.wiegman@tweedekamer.nl; g.wilders@tweedekamer.nl; a.willemse-vanderploeg@tweedekamer.nl; jdewit@sp.nl; a.wolbert@tweedekamer.nl; h.zijlstra@tweedekamer.nl

Comment (1)

  • joost 03/02/2010 at 3:53 pm Reply

    Kansloos.. als al het bewijs aantoont dat het onwenselijk is dit onschuldige middel verder te criminaliseren, en de politiek al jaren zn eigen staart achterna jaagt, elk research weerlegt dat niet overeenkomt met het partijideaal, is het kansloos nog te veronderstellen dat politici zich ook naar iets van rede aantrekken. Kansloos.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*