Max Daniel houdt het voor gezien

Max Daniel, sinds twee jaar hoofd van de Taskforce Georganiseerde Hennepteelt, stopt binnenkort met deze functie. Hij hoopt plaatsvervangend korpschef in Friesland te worden, aldus de Volkskrant van vandaag.

Max Daniel te gast bij Pauw & Witteman
Max Daniel te gast bij Pauw & Witteman

Voor de zoveelste keer krijgt Daniel alle ruimte om zijn indianenverhalen over cannabis te spuien, zonder één kritische vraag van de journalist in kwestie (Peter de Graaf). De ‘georganiseerde hennepteelt’ is volgens Daniel ‘de belangrijkste vorm van georganiseerde criminaliteit’. Nederland zou de grootste producent van cannabis in West-Europa zijn. De hennephandel ‘bestaat alleen maar uit criminelen’, weet Daniel en ’80 tot 90 procent van de hennepteelt gaat naar het buitenland’.

De Volkskrant heeft het allemaal netjes opgeschreven, zonder enige tegenwerping of kritische vraag.

Georganiseerde crimineel? (© Gonzo media)
Georganiseerde crimineel? (© Gonzo media)

Hoe komt Daniel bijvoorbeeld aan het cijfer van 80 tot 90 procent? Beschikt hij over jaarverslagen van alle Nederlandse wietkwekers? En weet Daniel niet dat de verharding en het geweld in de cannabisbranche pas zijn ontstaan na de heksenjacht op kleine thuistelers, die vroeger verantwoordelijk waren voor de aanlevering van de coffeeshops? Weet Daniel echt niet dat in alle Europese landen de cannabisteelt is toegenomen, zodat import uit Nederland helemaal niet meer nodig is?

Jammer dat Max Daniel dit soort vragen nooit hoeft te beantwoorden. Ze worden namelijk niet gesteld. Liever tekenen journalisten dit soort (on)smakelijke citaten op: ‘Er is geen vorm van bedreiging en mishandeling die niet voorkomt in de hennephandel, tot het schieten door knieschijven en het afknippen van vingers aan toe. Vingers afknippen is de klassieke afrekening in het circuit. Zoals je de toppen van de hennepplant afknipt, zo worden de toppen van de vingers van een vermeende dief afgeknipt.’

Het interview is hier te vinden. Ingezonden brieven kunt u sturen naar brieven@volkskrant.nl

Comment (1)

  • Ren78 04/02/2010 at 2:14 pm Reply

    Gezellig! Moet ik hem toch eens uitnodigen op de koffie als ie toch deze kant op komt.
    Heb hem nog wel het één en ander te vertellen waar zeker hij wat van kan leren….

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*