Hoofdlijnendebat drugsbeleid: 4 februari, vanaf 19.00 uur

Het gaat er dan toch eindelijk van komen: op donderdag 4 februari staat het hoofdlijnendebat drugsbeleid op de agenda van de Tweede Kamer, vanaf 19.00 uur. VOC_kaart_01_kleinHet plenaire debat is live te volgen via de draadomroep (radio) en via internet op de website van de Tweede Kamer. De VOC verstuurt vanaf maandag mails met de volgende tekst naar alle Kamerleden:

Geachte volksvertegenwoordiger,

Deze week debatteert u over het drugsbeleid. Ik maak mij grote zorgen over de richting waarin dit beleid zich de laatste jaren ontwikkelt. Harm reduction -beperking van de schade door drugs- is verruild voor repressie en criminalisering. Het aantal coffeeshops is gehalveerd, de gedoogde bezits- en verkoophoeveelheid ging van 30 naar 5 gram en (thuis)teelt van cannabis wordt keihard vervolgd.

Obama_yes-we-can(nabis)_kleinWaar Nederland voor repressie kiest, opteren steeds meer landen (Portugal, Tsjechië, VS) voor decriminalisering. Juist nu zou Nederland zich internationaal hard moeten maken voor regulering van cannabis. Job Cohen onderstreepte dit onlangs in een brief aan het kabinet: ‘Het internationale politieke getij oogt gunstig voor het Nederlands beleid. President Obama heeft verklaard dat hij het drugsbeleid zal stoelen op zakelijke, niet ideologische basis.’

Dat is precies waar het drugsdebat om draait: de keuze tussen een rationele, pragmatische benadering en een ideologische aanpak, zonder oog voor doelmatigheid.

Het repressieve beleid van de afgelopen jaren creëert meer problemen dan oplossingen. Zo maakte de jacht op kleine thuiskwekers de weg vrij voor de ‘grote jongens’ die de teelt nu beheersen.

De VOC deelt dvd's van het Cannabis Tribunaal uit aan het kabinet, 11 september 2009 (foto © Gonzo media)
De VOC deelt dvd's van het Cannabis Tribunaal uit aan het kabinet, 11 september 2009 (foto © Gonzo media)

Het ‘afstandscriterium’ voor coffeeshops bij scholen wordt ook door de Commissie van de Donk als nutteloos beoordeeld.* Minderjarigen komen immers nu al geen enkele coffeeshop in. Ook een pasjessysteem om toeristen te weren is het paard achter de wagen spannen: geweigerde toeristen zijn een gedroomde doelgroep voor drugsrunners en andere illegale dealers, met alle overlast van dien.

Op u rust de verantwoordelijkheid mee te beslissen over de kant die we met cannabis opgaan. Verdere decriminalisering en daarmee kwaliteitscontrole, transparante bedrijfsvoering en belastingafdracht? Of meer repressie en dus meer productvervuiling, geweld en criminaliteit en besteding van honderden miljoenen belastinggeld? Nu al klaagt de politie dat cannabis hun grootste zorg is. Het is een schande dat zoveel capaciteit wordt besteed aan de ‘bestrijding’ van dit relatief onschuldige roesmiddel, terwijl er te weinig capaciteit is voor de aanpak van ernstiger criminaliteit, zoals gewelddadige inbraken, overvallen, mensenhandel etc.

Over de gezondheidsschade van cannabis rapporteerde het RIVM vorig jaar uitgebreid.** In hun ranking van drugs -van meest naar minst schadelijk- eindigde alcohol op de derde plaats, tabak op vier en cannabis op elf.

www.encod.org
www.encod.org

Bestaande problemen rond cannabis zijn alleen door verdere decriminalisering adequaat aan te pakken: evenmin als alcohol of tabak hoort cannabis in de strafwet thuis.

De vraag die u voor u zelf moet beantwoorden is deze: laten we cannabis aan criminelen over of gaan we eindelijk fatsoenlijk reguleren, net als bij tabak en alcohol, middelen met aanzienlijk grotere gezondheidsrisico’s?

P.S.: op www.voc-nederland.org vindt u meer informatie over dit onderwerp

*: Geen deuren, maar daden, pag. 44: ‘de commissie is -gehoord signalen uit het (onderwijs)veld- niet overtuigd van het generieke nut (en effectiviteit) van deze algemene bepaling’.

**: Zie www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/340001001.html

Comments (4)

 • Frans Bronkhorst 31/01/2010 at 5:48 am Reply

  Als je bedenkt dat cannabisgebruik een religieuze oorzaak heeft – gestaafd in de wereldliteratuur en bij ons in Nederland onlangs nog bevestigd door niemand minder dan wijlen Louk Hulsman – dan is het te gek voor woorden dat deze plant nu nog achtervolgd wordt.

  Zo’n politiek kan je nog aannemen van de christelijke partijen die al lang geleden de liefde voor de naaste, die zij in naam preken, lieten varen voor de verkettering en uitstoting van andersgezinden. Minder begrijpelijk is dat er nog veel socialistische politici zijn die andere kameraden hun geestverruimende middelen niet gunnen. De prohibitie van deze middelen is daardoor niet alleen een ontkenning van godsdienstvrijheid, maar van linkse kant zelfs een ondersteuning van intolerante middeleeuwse kerkgenootschappen en hun politieke arm.

  Als je een tiental jaren geleden naar de bonzen van de christelijke politiek luisterde als ze het over ‘drugs’ liberalisering hadden, dan kreeg je steevast te horen dat daar geen sprake van kon zijn, vanwege de volksgezondheid, etc. Als je ze achteraf echter in kleine kring sprak, dan wilden ze wel kwijt dat als het aan hen lag de wereld van de drugs er heel anders uit zou zien. Maar, zeiden ze dan, en dan wezen ze over hun schouder, Uncle Sam, die wil het niet, en daarom kon het niet.

  Maar nu is Uncle Sam zelf van gedachten aan het veranderen. In Zuid-Amerika wordt niet alleen coca als het heilige blad van de inheemse volkeren in het vaandel van de Andesnaties gevoerd, maar gaan er zelfs stemmen op om marihuana vrij te geven. De DEA wordt als het grootste drugskartel ter wereld afgeschildert. Terwijl de wereld zich realiseert dat het repressieve beleid heeft gefaald, is Nederlands’ drugspolitiek steeds intolleranter geworden.

  We kunnen slechts hopen dat de vaderlandse politici eindelijk eens de moed zullen hebben die minister Sorgdrager 15 jaren geleden al ten toon spreidde, en marihuana, samen met alle andere geestverruimende middelen uit de strafwet halen, en tegelijkertijd voor een distributiesysteem zorgen waar zo min mogelijk overheids of commerciele interesses in verstrengeld zijn.

  De weg naar het licht loopt niet via politieke belangen, noch overheidscontrole, noch de beurs van de medemens.
  Die weg is heilig.

 • Peppe 04/02/2010 at 4:07 pm Reply

  De tolerantie van de drugs is de enige bron die het Nederland
  een land dat rijk open en civil.
  De prohibitionisme is een sociaal kwaad dat het grootste deel van de wereld treft, en
  verandering volkeren eerlijk en correct is dat het werk eerlijk betalen van de taxs in delinquenten die
  moeten gaan in de gevangenis; alleen levens verwoest voor een installatie van marihuana of een stukje hasj.
  In Italië heeft de politie gedood afranselingen Stefano Cucchi, een eerlijke jongen van 30 jaar, alleen voor 20 gram hasj!
  Noem deze gerechtigheid!
  De marihuana is niet wettelijk alleen omdat deze plant kan de plaats van de ruwe olie;
  met marihuana is het mogelijk om alle: plastic, benzine, olie doen.
  Wanneer de marihuana zal volledig legaal iedereen zal de benzine hebben
  het gooien van een handvol zaden in de tuin, en niet meer te betalen aan de oliemaatschappijen te verrijken.
  Als iemand denkt dat ik `m liggen, ieder van jullie is vrij om google te openen en te zoeken naar” Ford-T “of” hennep auto “;
  krijgt alle informatie. –> http://www.youtube.com/watch?v=bxlj6fgQ-ZU
  Hennep = Marihuana; is dezelfde plant.
  De naam van deze plant is veranderd door Anslinger, voor het omzetten van de hennep in een dangerouse drug.
  Iedereen weet dat de hennep is een onschuldig plant!
  Voor trok de steun van de kerk Aslinger zeggen dat marihuana is het onkruid van de duivel.
  De christelijke leer, waardoor normale genoegens van het leven op het moment van de Hemel (die komt na de dood) worden gigantisch
  en verheffen onze slechtste eigenschappen in dit leven.
  Christendom is een close-minded godsdienst, gewelddadige en prohibitionistisch in de natuur, en Anslinger wist het:
  het was de beste manier voor auto ligt en geest sluitingen.
  Het CDA is een moralistisch, fascistische en mafious politiek coalitie.
  Zij denken dat de invoering van de handen van de maffia het bedrijf
  over de soft-drugs en de prostitutie moeten zij in Nederland de
  dezelfde macht die Silvio Berlusconi in Italië.
  Met de enorme winsten uit deze activiteiten van de maffia zal binnenkort
  rijk, krachtig en georganiseerd, klaar voor toetreding tot de Regering hoe in Italië.
  Deze echte bedoelingen zijn gedekt en gemaskerde onder moralistische boodschappen hoe de slechte naam van de
  Holland en de gezondheid van de jongen.
  Drink de alcool, broeders, omdat Jezus zeggen: “Neem dit, en dronken jezelf”!
  De Cristians zijn een alcoholische coalitie, ze kennen de alcool is een
  gevaarlijke, harde en agressieve drug, en de cannabis is een rustig
  en zeker drug. Voor deze motivatie ze willen het vernietigen
  verschil tussen hard en soft drugs en ze willen de coffeeshops te vernietigen.
  Wakker worden, het Nederlandse volk, open je ogen!
  Als de coffeeshops zal worden gesloten of als de toerist zal worden gediscrimineerd, zullen alle Hotel in centrum stad leeg, en
  de straten zullen vol van de dealers.
  Persoonlijk ken ik een heleboel mensen Marokkaanse en Siciliaanse die wachten het begin van de prohibitionism in Nederland voor
  organizate een grote en gelede handel in de Nederlandse steden.

  N.B. Don`t exist any scientific proof that cannabis cause problems in the students; is a lie, is a terrible trick to defame the cannabis.
  A very old and bigot trick already used in past by Anslinger.
  Here there`s the true. The true scientifically tested!
  http://www.alternet.org/drugreporter/21436/ and http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19946940
  The prohibitionism and the moralism are the worse social disasters.

 • football odds 23/05/2010 at 10:01 am Reply

  Hey mate, greetz from the Netherlands !

 • Martha 16/06/2010 at 7:55 am Reply

  Hello! I just wanted to say your website is one of the nicely laid out, most inspirational I’ve come across in quite a while. Thx! 🙂

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*