Voorproefje drugsdebat: vragenuurtje over wiet

Leuk leesvoer voor wie benieuwd is naar wat politieke partijen vinden van cannabis: het net verschenen verslag van het ‘vragenuurtje’ van 1 december 2009. Onderwerp van gesprek was de aangekondigde nog hardere aanpak van wietteelt. Over regulering houdt het kabinet zijn kaken voorlopig stijf op elkaar.

Boris van der Ham speecht tijdens de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag (foto © Gonzo media)
Boris van der Ham speecht tijdens de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag (© Gonzo media)

Opnieuw was het Boris van der Ham (D66) die de knuppel in het hoenderhok gooide, met kritische vragen over deze zoveelste repressieve maatregel van het kabinet:  ‘Hoe specifiek is dit beleid? We hebben in het verleden gezien dat door de generieke aanpak van wietteelt allereerst de relatief goedwillende telers eruit werden gepakt, want die zijn minder goed georganiseerd. De zware criminaliteit bleef over. Hoe gaan de bewindslieden daarin prioriteren, ook in de opsporing? (…) Ik hoop dat er naast het krachtige optreden van de regering ten opzichte van de illegale en criminele wiettelers daadwerkelijk een experiment komt met gereguleerde wietteelt, want anders is dit een onzinnig beleid.’

Guusje ter Horst (PvdA), minister van binnenlandse zaken (foto © Gonzo media)
Guusje ter Horst (PvdA), minister van binnenlandse zaken (© Gonzo media)

Omdat justitieminister Hirsch Ballin afwezig was, beantwoordde Guusje ter Horst (PvdA, binnenlandse zaken) de aan hem gerichte vragen. Wat vooral opvalt is dat ze angstvallig vermeed in te gaan op vragen over experimenten met regulering van de cannabisteelt. Ze verwees daarbij steeds naar het drugsdebat, waarbij ‘dat element zeker aan de orde zal zijn’. Als ter Horst al iets over regulering zei, dan blonk dat niet uit in logica:

‘Het kabinet is niet enthousiast over experimenten waarbij de achterdeur wordt geregeld, omdat het op die manier die criminele verbanden niet onder controle krijgt. Het is dus een misverstand om te denken dat dit zal leiden tot een gereguleerde aanlevering van drugs aan de coffeeshops. (…) Ik heb geprobeerd aan te geven dat de prioriteit juist moet liggen bij die grote jongens.’

Alle drugswoordvoerders deden een duit in het zakje tijdens het vragenuur. Lea Bouwmeester (PvdA) pakte haar partijgenote ter Horst stevig aan:

Lea Bouwmeester in gesprek met Tom Selevsek (VVCC) bij het bezoek van de VOC in november 2009 (foto: Canna Embassy)
Lea Bouwmeester en Tom Selevsek (VVCC) bij het VOC-bezoek eind 2009 (foto: Canna Embassy)

‘Dat de georganiseerde criminaliteit in welke vorm dan ook wordt aangepakt, is helemaal geweldig. De gezondheidsschade en de overlast in wijken ontstaan echter doordat wij de verkoop van wiet hebben geregeld maar de inkoop niet.  Daarom is de PvdA-fractie van mening dat een coffeeshop een gewoon bedrijf moet kunnen zijn, want dan is er geen ruimte meer voor deze praktijken. Mijn vraag aan de minister is dan ook: hoe helpt u de bewoners in die wijken het beste en wordt de criminaliteit tegengegaan? Door te jagen op alle telers met als doel ze uit te bannen, of door de hele keten van inkoop, verkoop en gebruik zo te organiseren dat er gewoon geen ruimte meer is voor criminelen, overlast en gezondheidsschade? Wij zeggen: reguleer de hele keten, want anders is het dweilen met de kraan open.’

Kleinschalige georganiseerde criminaliteit? (foto © Gonzo media)
Kleinschalige georganiseerde criminaliteit? (foto © Gonzo media)

Justitieminister Ernst Hirsch Ballin kan tevreden zijn over zijn vervanger ter Horst, die de CDA-koers voluit verdedigde: ‘Naast de grootschalige georganiseerde criminaliteit moet ook de kleinschalige georganiseerde criminaliteit worden aangepakt. Het telen van wiet in de garage hoort daarbij. Over het reguleren van de keten van productie, aanvoer en verkoop van drugs zeg ik tegen mevrouw Bouwmeester hetzelfde als tegen de heer Van der Ham: ik hoop dat wij daarover zullen spreken naar aanleiding van de drugsnota van het kabinet.’

Het debatje maakte glashelder welke partijen de Nederlandse versie van de War on Drugs toejuichen: ChristenUnie, CDA, VVD en Trots op Nederland (de PVV had geen inbreng). Vier partijen pleitten voor regulering: D66, PvdA, SP en GroenLinks, volgens de laatste peilingen samen goed voor 61 zetels. Inclusief de drie gepeilde zetels van de Partij voor de Dieren nog steeds twaalf zetels te weinig voor een Kamermeerderheid.

Klik hier voor een PDF van de Handelingen van 1 december 2009 met de volledige tekst

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*