Verkiezingskoorts: VVD en CDA willen ‘gebiedsverbod’ Haagse coffeeshops

CDA en VVD in Den Haag maken de coffeeshops tot inzet van de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. VVD-lijsttrekker Sander Dekker pleitte afgelopen zaterdag voor een ‘gebiedsverbod voor coffeeshops in woonwijken’. Wim van de Camp, CDA-europarlementariër en inwoner van Den Haag, start een burgerinitiatief om coffeeshops uit Haagse woonwijken te weren.

CDA-veteraan Wim van de Camp (foto: CDA)
CDA-veteraan Wim van de Camp (foto: CDA)

Beide partijen reageren op een voorstel van o.a. D66, PvdA en GroenLinks om concentraties van coffeeshops in Den Haag tegen te gaan door spreiding.  Wim van de Camp, jarenlang CDA-drugswoordvoerder in de Tweede Kamer, gaat deze week met de Haagse CDA-lijsttrekker Karsten Klein en vrijwilligers langs de deuren om de benodigde 2500 handtekeningen in te zamelen om een burgerinitiatief op de lokale politieke agenda te krijgen. Het ANP meldde dat de heren hun actie zien als ‘proef voor de rest van Nederland’. ‘Als dit goed gaat, kunnen meer steden op die manier de komst van coffeeshops proberen tegen te houden.’

VVD-lijsttrekker Sander Dekker gaat zijn voorstel voor een gebiedsverbod voor coffeeshops in de eerste raadsvergadering na de verkiezingen indienen. Tijdens een wandeling door het Zeeheldenkwartier overhandigde hij het voorstel aan partijleider Mark Rutte en europarlementariër Hans van Baalen. Volgens de VVD zijn er in het Zeeheldenkwartier ‘teveel coffeeshops die voor overlast zorgen’ en moeten er daarom niet minder dan tien shops sluiten in de wijk.

Sander Dekker, VVD-lijsttrekker in Den Haag
Sander Dekker, VVD-lijsttrekker in Den Haag

Op Den Haag FM reageerde D66 raadslid Rachid Gurnaoui verbaasd op de VVD-actie. Hij noemde de partij hypocriet, omdat zij zelf heeft ingestemd met het beleid om coffeeshops over de stad te verspreiden.

Vanmiddag vergadert de Vereniging Haagse Coffeeshops; op de agenda staat o.a. een voorstel van Green Ambassador en VOC-er Darpan van Kuik voor een actie onder de noemer ‘Clean zijn is schoon zijn’. De bedoeling is dat een groep cannabisten het Zeeheldenkwartier gewapend met bezems ‘schoonveegt’ en flyers uitdeelt over een gezond coffeeshopbeleid.

Zie ook:
Dagdenhaag: Campagnes gaan beginnen (16-1-2010)

Westonline: Haagse VVD wil vrijwillige verplaatsing coffeeshops (20-3-2009)

Google-video: Filmpjes uit de Haagse gemeenteraad, burgemeester van Aartsen vs. VOC-er Freek Polak.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*