Boekje open over macht alcohol-lobby

  • SHARE:
  • Tweet this

January 12th, 2010 | 16:52
Door webmaster

Dagblad de Pers doet een boekje open over de macht van de alcohol-lobby in Nederland. Die strekt zover dat supermarktketens en hun moederbedrijven filiaalhouders verbieden convenanten te tekenen om alcoholmisbruik door jongeren tegen te gaan.

Campagne van www.alcoholinfo.nl

Campagne van www.alcoholinfo.nl

Nederland staat al jaren in de top vijf van landen waar jongeren het meest drinken. De kans dat een jongere onder de zestien erin slaagt alcohol te kopen is minimaal 85 procent, blijkt uit het voorpaginaverhaal: ‘Cassieres controleren niet of nauwelijks, ze kunnen hun leeftijdsgenoten moeilijk verbieden alcohol te kopen omdat ze hen vaak kennen.’  Onder de kop ‘Zuipen, met dank aan de drankenlobby’ schrijft Pieter Sabel, verslaggever van de Pers:

‘Dat alcohol overal nog zo makkelijk verkrijgbaar is, is met dank aan de lobby van producerende en verkopende partijen. Burgemeester Jos Wienen van Katwijk probeerde een convenant af te sluiten met alle verkopers van drank in zijn gemeente om de minimumleeftijd op te rekken naar 18 jaar – tal van onderzoeken laten zien dat zo’n verhoging in elk geval iets helpt. Maar de filialen van grote supermarktketens werd door hun moederbedrijven verboden aan het convenant deel te nemen. Omdat de omzet anders wel eens zou kunnen gaan dalen.’

Foto: WeMove.nl

Foto: WeMove.nl

Misschien is de inzet van zogenaamde HIT-teams van de politie, die met de regelmaat van de klok coffeeshops ‘bezoeken’, een ideetje? En na twee geconstateerde gevallen van alcoholverkoop aan jongeren onder de zestien: sluiten die Albert Heijn!

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.