Obama achter de tralies wegens drugsgebruik?

Tijdens een hoorzitting in de Canadese Senaat over een nieuwe drugswet hield Eugene Oscapella, advocaat en hoogleraar criminologie aan de universiteit van Ottawa,  een prikkelende speech. Citerend uit de autobiografie van Barack Obama legde hij uit dat de Amerikaanse president met de nieuwe wet een verplichte celstraf van twee jaar zou hebben gekregen wegens gebruik van cannabis en cocaïne.

Obama_yes-we-can(nabis)_klein

Oscapella benadrukte dat tachtig procent van zijn studenten onder de nieuwe én huidige wetgeving crimineel is: ‘I suggest to you, honorable senators, that this is a patently absurd result.’ Obama beschrijft in zijn autobiografie openhartig hoe hij in zijn jonge jaren met vrienden cannabis en coacaïne gebruikte; genoeg voor twee jaar verplichte celstraf onder de nieuwe Canadese drugswet.

Volgens Oscapella, oprichter van de Canadian Foundation for Drug Policy, is het grootste struikelblok voor verandering dat drugs een politiek probleem zijn geworden:

‘Politicians have boxed themselves into a corner with all the rhetoric about the need to criminalize drugs. It’s very difficult for them to move away now and say: oops, that hasn’t worked. We’ve had a hundred years of prohibition that hasn’t worked, we need to move away and treat drugs as a health issue. We need to look at why people are using drugs in problematic ways, not just punish them for using it.’

Oscapella’s uitstekende pleidooi tegen prohibitie en criminalisering van drugs dateert van 11 april 2009 en is in twee delen op YouTube te zien:

Deel 2:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*