VVCC: 35.000 handtekeningen voor behoud van de sociale functie van de coffeeshop

De Vereniging Van Cannabis Consumenten (VVCC) heeft dinsdag ruim 35.000 handtekeningen aangeboden aan de Kamercommissie VWS. De ondertekenaars steunen de petitie van de VVCC voor het behoud van de sociale functie van de coffeeshop en een uitzondering voor shops in de Tabakswet.
Bij de overhandiging, in de hal van het Tweede Kamer gebouw, waren Kamerleden van PvdA, VVD, GroenLinks en SP aanwezig. Het ANP stuurde een verslaggever en een fotograaf; het nieuws werd o.a. opgepikt door het Algemeen Dagblad, Spitsnieuws, BNN radio en Goedemorgen Nederland.

Rowena Huijbregts en Daniël Vrolijk bieden de handtekeningen aan (beeld: Darpan van Kuik / Canna Embassy)
Rowena Huijbregts en Daniël Vrolijk bieden de handtekeningen aan (beeld: Darpan van Kuik / Canna Embassy)

VVCC-voorzitter Rowena Huijbregts vertelde de Kamerleden dat de petitie gericht is tegen het op 1 juli 2008 ingestelde rookverbod in de horeca, dat ook voor coffeeshops geldt. ‘Wij en ondergetekenden zijn van mening dat dit rookverbod een negatieve invloed heeft op de sociale functie van de coffeeshops.’

Bestuurslid Daniël Vrolijk legde uit dat cannabis in Nederland traditioneel met tabak vermengd wordt gerookt. ‘Door het rookverbod zijn de coffeeshops gedwongen om een rookruimte te creëren voor de consumenten die gehecht zijn aan deze manier van consumeren. Helaas is een deel van de coffeeshops niet groot genoeg voor een dergelijke ruimte. Daardoor is hier de consument gedwongen puur cannabis te consumeren of elders een plek te vinden.’

Aanbieden_VVCC_petitie_15_12_2009(screenshot2)
(beeld: Darpan van Kuik / Canna Embassy)

Ook de rol die coffeeshops kunnen spelen bij het geven van voorlichting wordt door het rookverbod ondermijnd. Omdat het personeel niet in de rookruimte mag komen, wordt het contact tussen gasten en personeel beperkt. De VVCC heeft in het afgelopen jaar op ruim honderd plaatsen handtekeningen opgehaald voor de petitie. Op Cannabis Bevrijdingsdag werd de voorlopige eindstand gepresenteerd.

Huijbregts en Vrolijk riepen de aanwezige Kamerleden op zich sterk te maken voor uitvoering van de motie Kant/Schippers uit 2003, waarin om een uitzondering voor de coffeeshops wordt gevraagd.

Meer informatie op de VVCC website. VOC-er Darpan van Kuik (Canna Embassy) maakte dit filmpje:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*