Eindhovense coffeeshops lanceren Groene BOB

Met de nieuwe multimediale campagne ‘De Groene Bob’ informeren de Eindhovense coffeeshops hun klanten over de risico’s van cannabisgebruik in het verkeer. Het initiatief is een primeur in de branche.

stickerBOB-dekwit op zwartMet de campagne lopen de VCE (Verenigde Coffeeshops Eindhoven) vooruit op de de aanstaande wijziging van de Wegenverkeerswet en de introductie van een speekseltest om drugsgebruik in het verkeer op te sporen. Cannabisgebruik is nu al verboden voor automobilisten, maar de pakkans neemt door de speekseltest stevig toe. Een positieve test kan leiden tot hoge boetes en intrekking van het rijbewijs.

Volgens VCE-voorzitter Johan Dielesen is de onwetendheid over cannabis en verkeer groot: ‘We nemen als branche zelf de verantwoordelijkheid. Eindhoven is de eerste stad in het land waar dat gebeurt. We hopen dat het navolging krijgt in andere steden.’ In vrijwel alle shops in de Lichtstad sporen opvallende posters bezoekers aan om duidelijke afspraken te maken over vervoer. Automobilisten kunnen een Groene Bob aanwijzen: iemand die niet blowt of drinkt, zodat hij of zij andere mensen veilig naar huis kan rijden. Daarnaast zijn openbaar vervoer en taxi’s veilige opties. Groene_Bob_poster

Naast posters en buttons zijn tienduizend folders gedrukt, met meer uitgebreide informatie over cannabis en verkeer. De website www.degroenebob.nl biedt vanaf volgende week actuele berichten, achtergrondinformatie en een forum. De centrale slogan van de VCE-campagne, ‘Met Groene Bob kom je er veilig!’, is een knipoog naar de bekende campagne over alcohol in het verkeer. De Wegenverkeerswet zal naar verwachting medio 2010 worden gewijzigd. Onduidelijk is nog of verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) bij cannabis en andere drugs zal kiezen voor een limiet -zoals bij alcohol- of voor zero tolerance.

Een complicerende factor is dat cannabis tot veertien uur na gebruik aantoonbaar is met een speekseltest, terwijl het effect binnen drie tot vier uur is uitgewerkt. Er blijft dus een lange periode over waarin je positief wordt getest, ook al ben je niet meer onder invloed. Reden waarom onder meer het Trimbos Instituut felle kritiek heeft geuit op een zero tolerance benadering. Overigens is de speekseltest slechts een ‘voorselectiemiddel voor opsporing’: de bloedtest blijft het definitieve, juridische bewijsmiddel.BOBlogo + payoff

Zie ook: Coffeeshops starten Bob-campagne voor blowers (de Volkskrant)

Inmiddels heeft Veilig Verkeer Nederland juridische stappen aangekondigd tegen de VCE. In het Eindhovens Dagblad verklaarde VVN-woordvoerder Rob Stomphorst: ‘Je mag niet na-apen of kopiëren. Het was handig geweest als ze dat even vooraf hadden gecheckt bij ons. Je mag het logo van Albert Heijn ook niet zomaar gebruiken. Misschien hadden ze zelf iets gesnoven toen ze dit bedachten.’

Zie ook: VVN tegen ‘Groene Bob’ (Telegraaf).
Uit de reacties blijkt massale steun voor de Groene Bob campagne en onbegrip voor de reactie van Veilig Verkeer Nederland.

Zie ook: ‘Groene Bob’ stopt voor hij begonnen is (Eindhovens Dagblad)

Comment (1)

  • gerbrand 24/05/2010 at 2:35 pm Reply

    het betekent ben ook bezopen

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*