Hans van Duijn: Justitie en politie houden burgers en politici voor de gek

Hans van Duijn was jarenlang voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Sinds zijn pensionering zet hij zich in voor afschaffing van het verbod op cannabis en andere drugs. Als geen ander weet Van Duijn hoe contraproductief en destructief de war on drugs is. Zijn oordeel over de nieuwshype rond de harde aanpak van wietteelt: politie en justitie houden burgers en politici voor de gek.

Justitie en politie houden burger en politici voor de gek

door Hans van Duijn / www.lesscrime.nl

Vorige week kwam het bericht dat justitie en politie meer werk gaan maken van de criminele productie van cannabis in Nederland. Hoe zo meer? Wat wordt er eigenlijk nu aan gedaan? Verreweg de meeste plantages die worden opgerold worden aangeleverd op basis van tips uit de bevolking. Er wordt helemaal niet zoveel politie op gezet.

Hans van Duijn, Cannabis Tribunaal 2008 (foto: Job Joris Arnold)
Hans van Duijn, Cannabis Tribunaal 2008 (foto: Job Joris Arnold)

Zo meteen veel meer politie dan? Natuurlijk niet. Waar moeten ze die dan vandaan halen. Niet uit het blauw op straat. Dat zit al op krepeersterkte. En sinds de korpsen bezuinigen door het beperken van de instroom op de politiescholen wordt het nog veel nijpender in het blauw op straat. Die collega’s in opleiding werden al als Haarlemmerolie ingezet om de krapte in ervaren blauw te verdoezelen.

Bij de recherche dan misschien? Ik dacht het niet. Daar is het aantal plankzaken (zaken die liggen te wachten en alleen bij toeval aan de beurt komen) al torenhoog. Rechercheurs hebben gemiddeld genomen nauwelijks tijd voor dit soort zaken. Zou dan geweld met alles dat daar onder valt en nu de hoogste prioriteit heeft, worden ingeruild voor cannabis? Echt niet!

Max Daniel met zijn landelijke team dan misschien?

Max is een zeer enthousiaste man die helder kan vertellen. Hij weet hoe het in elkaar zit, maar dat lost niets op. Die mini helikopter die met veel tam tam is gelanceerd zet ook al geen zoden aan de dijk.

Hans van Duijn en dagvoorzitter Frans Weisglas, Cannabis Tribunaal 2008 (foto: Whazzup)
Hans van Duijn en dagvoorzitter Frans Weisglas, Cannabis Tribunaal 2008 (foto: Whazzup)

Nee, het is vooral een praatje voor de Bühne, om de burger weer een beetje goed gevoel te geven en de politici die deze maand over het nieuwe kabinetsplan op hoofdlijnen moeten spreken, weer even in de ‘goede’ richting van meer en meer repressie te duwen. De lijn die is ingezet door de commissie Van de Donk onder aansturing van CDA-criminoloog Cyriel Fijnaut, die al langer de weg kwijt is.

In Nova van vrijdag 4 december deden ze nog een duit in het zakje met een mooi verhaal dat de Nederlandse criminele teler zijn productie verlegt naar het buitenland door de druk die de Nederlandse politie steeds maar verhoogt. En dat het grof verdiende criminele geld weer wordt geïnvesteerd in de bovenwereld. Nova_hennepteelt_4_12_2009Het eerste is onzin en het tweede is al jaren het geval. Vertel eens iets echt nieuws zou ik zeggen. Karel Ornstein en Guido van Ophoven, de twee redacteurs van NOVA, die dit item maakten, weten ook wel beter. Maar ja, je hebt wel weer een leuk item voor heel veel kijkers. Dat er onzin wordt verkocht, … ach wat maakt het uit!

Water stroomt altijd al naar het laagste punt. Dat geldt ook bij criminelen. Al jaren wordt de in NL ontwikkelde deskundigheid geëxporteerd naar andere landen. Dat is helemaal niet nieuw. Cannabis wordt inmiddels in veel landen flink geteeld. Dat zal toenemen op locaties waar de pakkans kleiner is. Er wordt tenslotte ook flink aan verdiend. Dat kan doordat de overheden in al die landen de productie hebben verboden en zodoende de criminelen en ‘onzichtbaren’ een gouden kans bieden.

© ThoughtPolicy
© ThoughtPolicy

Dat vervolgens die cannabis weer wordt teruggebracht naar Nederland, zoals werd gemeld is helemaal niet logisch. Het is een leuk verhaal om je eigen dienst te promoten, maar meer ook niet.

De politie loopt per definitie achter de feiten aan. Afijn een week met veel bla bla dus van mensen die weten dat de huidige aanpak niets oplost, ook niet als die aanpak verder zou worden verhevigd (kijk maar naar de USA), maar het echte verhaal zal nooit over hun lippen komen omdat ze nu hun dikke boterham verdienen aan deze domme benadering. Op deze manier blijven we te maken houden met de ernstige negatieve gevolgen van de illegale drugsproductie en illegale handel.

Zullen we eens in kaart brengen welke lieden, die zeggen dat ze intelligent zijn, een onzinnig verhaal over drugs vertellen omdat ze er persoonlijk belang bij hebben? En dus bij voortduring de burgers van dit land benadelen!

Comment (1)

  • Hans 07/12/2009 at 10:43 pm Reply

    Citaat:
    “Zullen we eens in kaart brengen welke lieden, die zeggen dat ze intelligent zijn, een onzinnig verhaal over drugs vertellen omdat ze er persoonlijk belang bij hebben?”

    Doe dat eens. Ik ben heel benieuwd!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*