Job Cohen: ‘Wereld is rijp voor Nederlands drugsbeleid’

Het kabinet moet het Nederlandse drugsbeleid actiever uitdragen in het buitenland, want juist nu is de wereld rijp voor dat beleid. Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Job Cohen in een brief aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Job Cohen (foto © Gonzo media)
Job Cohen (foto © Gonzo media)

‘Het internationale politieke getij oogt gunstig voor het Nederlands beleid’, schrijft Cohen. ‘President Obama heeft verklaard dat hij het drugsbeleid zal stoelen op zakelijke, niet ideologische basis.’ Het kabinet zal bij de Amerikaanse president een willig oor vinden voor het gedoogbeleid, als de bevoorrading van coffeeshops en de productie en verkoop van andere drugs goed geregeld wordt.

Cohen wijst onder meer op Obama’s besluit over het niet langer federaal vervolgen van Amerikaanse dispensaries van medicinale cannabis: ‘Mede door de andere wind in de VS, gaan in Latijns-Amerika steeds meer landen over tot decriminalisatie van gebruikers.’

Opnieuw pleit Cohen voor regulering van de achterdeur van de coffeeshops, met door de overheid gecontroleerde wietkwekerijen. Hij uit zijn zorgen over het nieuwe drugsbeleid dat het kabinet voor ogen staat. Daarin wordt onvoldoende rekening gehouden met Amsterdam, vindt Cohen.

Een systeem van kleine, besloten coffeeshops, gericht op de lokale markt en alleen toegankelijk met een pasje, is onwerkbaar voor de hoofdstad. Naar schatting bezoekt een kwart van de vier miljoen toeristen die jaarlijks naar Amsterdam komen een coffeeshop.

Cartoon © Fresh & DC Lama
Cartoon © Fresh & DC Lama

Cohen verzet zich ook tegen het zogenaamde afstandscriterium, waardoor shops op minder dan 250 meter afstand van een school worden verboden. Jongeren onder de 18 mogen sowieso geen coffeeshop in en daar wordt door de politie streng op gecontroleerd, schrijft de burgemeester. Hij noemt het aantal keren dat er tussen 2006 en 2008 een minderjarige is aangetroffen in een van de 226 Amsterdamse coffeeshops: acht keer.

Het Volkskrant-artikel over de brief vind je hier. Zie ook Nu.nl: ‘Drugsbeleid Amsterdam anders dan bij grens’

Inmiddels heeft Boris van der Ham (D66) Kamervragen gesteld over de brief van Job Cohen: zie hier.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*