Justitie ‘verklaart oorlog’ aan hennepteelt

De teelt van wiet valt binnenkort onder de zware criminaliteit. ‘Bendes’ die zich met wietteelt bezighouden worden voortaan even hard aangepakt als criminelen die in hard drugs handelen. Dit meldde het NOS-journaal gisteravond, op gezag van het landelijk parket. ‘Aangespoord door de politiek verklaart justitie nu de oorlog aan de grote jongens achter de hennepteelt’, aldus Journaal-verslaggever Martijn Bink.

© Jason Love
© Jason Love

Ruim 38 jaar nadat de Amerikaanse president Richard Nixon officieel een ‘war on drugs’ uitriep, doet Nederland nu hetzelfde. Officier van Justitie Cees van Spierenburg verklaarde in het NOS-journaal over de koerswijziging: “Het is dus gebaseerd op het toch een beetje terugkomen op ons gedoogbeleid, waarmee als het ware een sfeer is ontstaan dat dit allemaal wel kon. Nou, het kan niet.”

Onderdeel van de nieuwe aanpak, aldus de NOS-verslaggever  is ‘het afnemen van de winst die gemaakt wordt, ook worden bijzondere opsporingsmethoden zoals infiltratie en pseudokoop ingezet, net als bij hard drugs.’ Omdat er naar schatting 30 tot 40.000 wietkwekerijen in Nederland zijn, trekken het landelijk parket en de nationale recherche ‘dan ook een aantal jaren uit om de georganiseerde misdaad die daarachter zit aan te pakken’.

De resultaten van de Amerikaanse war on drugs zijn bekend: daar zitten inmiddels ruim 700.000 mensen in de gevangenis wegens cannabis. Toch is het gebruik van drugs en de criminaliteit niet gedaald, reden waarom president Obama de war on drugs een ‘utter failure’ (totale mislukking) heeft genoemd.

Het item ‘Ommekeer in aanpak wietteelt’ in het NOS-journaal van 29 november 2009:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*