Dries van Agt: ‘we gaan in dit land de verkeerde richting op’

Onder grote belangstelling heeft Dries van Agt maandag de Cannabis Cultuurprijs 2009 in ontvangst genomen. De voormalige minister-president en eerste lijsttrekker van het CDA maakt zich zorgen over de richting waarin het Nederlandse cannabisbeleid zich ontwikkelt en hield een welsprekend pleidooi voor verdere decriminalisering en legalisering van cannabis.

Op de persconferentie voorafgaand aan de prijsuitreiking zei Van Agt dat ‘de wetgeving zeker niet veranderd moet worden in de zin die vandaag de dag in de mode geraakt’.

Trotse winnaar: Van Agt poseert voor de pers met de Cannabis Cultuurprijs 2009 (foto © Gonzo media)
Trotse winnaar: Van Agt poseert voor de pers met de Cannabis Cultuurprijs 2009 (foto © Gonzo media)

Van Agt: ‘Dat wil dus zeggen: verscherping en criminalisering, het tegendeel van wat zou moeten gebeuren en dat is voortgezette decriminalisering en legalisering. We gaan in dit land op het ogenblik, ik stel het met ontzetting vast, de verkeerde richting op.’

Het Hash, Marihuana & Hemp Museum, die de Cannabis Cultuurprijs in 2004 heeft ingesteld, had een uitgebreid programma op touw gezet rond de uitreiking, met speeches van Freek Polak, Koos Zwart en Ben Dronkers.

Edith Ringnalda spreekt van Agt toe (foto © Gonzo media)
Edith Ringnalda spreekt van Agt toe (foto © Gonzo media)

Van Agt kreeg de prijs uit handen van Edith Ringnalda, weduwe van Simon Vinkenoog, de winnaar van vorig jaar.

Voor Ringnalda en Van Agt was de ontmoeting een ontroerend weerzien: Edith’s vader Derk Ringnalda werkte als secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken jarenlang intensief samen met Van Agt. Edith prees de katholieke politicus als ‘een stoutmoedig mens’: ‘U durfde -en durft nog steeds- barricades te beklimmen vanuit een diepe overtuiging: alle mensen ter wereld zijn gelijkwaardig.’

Van links naar rechts: Ben Dronkers, Edith Ringnalda, Dries van Agt, Freek Polak en Koos Zwart (foto © Gonzo media)
Vlnr: Ben Dronkers, Edith Ringnalda, Dries van Agt, Freek Polak en Koos Zwart (foto © Gonzo media)

Over Van Agt’s rol bij de invoering van het gedoogbeleid voor cannabis zei ze: ‘Toen heeft u een fakkel ontstoken, u gaf de burgers de vrijheid om zelf te beslissen wat goed voor ze was. En wij houden die fakkel hoog.’

Aan het slot van de ceremonie sprak de winnaar van de Cannabis Cultuurpijs 2009: ‘Ik heb één ding te zeggen. Het getij is tegen ons. De ontwikkelingen lijken, lijken sterk zelfs, de verkeerde kant op te gaan. Maar tenslotte, wis en zeker, zal tolerantie het winnen van repressie. We shall overcome!’

Een PDF van de inleiding van VOC-er Freek Polak, ‘Dank aan Dries van Agt’, vind je hier. Filmpjes van VOC-er Darpan van Kuik staan hier en hier. Een achtergrondartikel over Van Agt’s rol bij de totstandkoming  van het gedoogbeleid staat hier.

Comments (3)

  • Best Computer Antivirus 01/01/2010 at 9:05 pm Reply

    Ich bin endlich, ich tue Abbitte, aber meiner Meinung nach ist es offenbar.

  • yakuyaba84 05/01/2010 at 7:01 am Reply

    Wacker, mir scheint es die ausgezeichnete Idee

  • Dino Preze 03/02/2010 at 1:24 pm Reply

    you have a great blog, i bookmarked it so i can get back fast and often, good luck.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*