VOC-lobby bij PvdA en CDA

Afgelopen week was een VOC-delegatie te gast bij Lea Bouwmeester, drugswoordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer en haar CDA-collega Cisca Joldersma. Beide gesprekken verliepen voorspoedig en in een constructieve sfeer.

Van links naar rechts: Tom, Darpan, Lea Bouwmeester, Ivy en Derrick.
De VOC-delegatie op bezoek bij Lea Bouwmeester (foto: Canna Embassy)

Het gesprek met Lea Bouwmeester begon met een opmerkelijke ontboezeming van het PvdA-Kamerlid: ze gaf toe bij de invoering van het paddo-verbod te laat in actie te zijn gekomen. “Als we het eerder hadden geweten, dan hadden we binnen het kabinet de meningsvorming kunnen beïnvloeden.” Onlangs pleitte ze voor terugdraaien van het verbod.  Bij de hoofdlijnenbrief drugsbeleid van het kabinet was Bouwmeester wel op tijd, vertelde ze: “We hebben hard geknokt voor het zinnetje over het toestaan van een grotere handelsvoorraad in coffeeshops.”

PvdA_11_11_2009_Tom_Lea (foto Darpan)
Tom Selevsek (Vereniging Voor Cannabis Consumenten) in gesprek met Lea Bouwmeester (foto: Canna Embassy)

De VOC-delegatie bestond uit Tom Selevsek (Vereniging van Cannabis Consumenten), coffeeshophoudster Ivy Campagne, Darpan van Kuik (Canna Embassy) en Derrick Bergman (Gonzo Media). Vaste VOC-lobbyist Freek Polak was afwezig wegens een bezoek aan de VS, Hans van Duijn (Less Crime) ontving een Duitse politiecommissaris en moest ook verstek laten gaan.

Eind juni presenteerde de PvdA haar uitgangspunten voor een nieuw softdrugsbeleid, waarin het ‘reguleren van de hele keten’ centraal staat. Bouwmeester vertelde dat haar partij drie scenario’s voor gereguleerde teelt laat onderzoeken; ze zal pleiten voor het model dat daaruit als beste naar voren komt. De VOC drong aan op ruimte voor thuisteelt voor eigen gebruik en sprak zich uit tegen ‘gemeente-kwekerijen’, zeker gezien de ervaringen met medicinale cannabis voor de apotheken.

Bouwmeester wil dat coffeeshops als ‘normale ondernemingen’ worden gezien. Een verlaging van de leeftijdsgrens voor coffeeshops van 18 naar 16 jaar, waarvoor CDA-burgemeester Jacobs van Helmond eerder dit jaar pleitte, ziet ze niet zitten. “Als ik dat voorstel, ben ik meteen mijn machtspositie kwijt. Voor zo’n verlaging is totaal geen draagvlak in de Kamer.”

Een dag later, 12 november, was de VOC te gast bij CDA-drugswoordvoerder Cisca Joldersma. Voor de VOC schoven Darpan van Kuik, Derrick Bergman en activiste en mediwietgebruiker Jackie Woerlee aan.

All smiles: de VOC op de koffie bij het CDA. V.l.n.r.: Derrick, Jackie, Cisca Joldersma en Darpan.
All smiles: de VOC op de koffie bij het CDA. V.l.n.r.: Derrick, Jackie, Cisca Joldersma en Darpan (foto: Canna Embassy)

Het gesprek verliep in een verrassend constructieve en open sfeer. Joldersma toonde zich vooral geïnteresseerd in de praktische problemen rond medicinale cannabis: de hoge prijzen en kleine aantal variëteiten in de apotheek en het feit dat ziektenkostenverzekeraars medicinale cannabis zelden of nooit vergoeden.

Wat recreatief gebruik betreft, benadrukte de VOC de voordelen van normalisering en de nadelen van repressie. Joldersma was gespitst op voor haar nieuwe informatie; als ingesleten argumenten opdoken, was ze er steeds snel bij om de discussie een andere wending te geven. Het feit dat het gedoogbeleid tot willekeur leidt, bijvoorbeeld bij bezit van minder dan vijf wietplanten, bleek nieuw voor haar. En eerlijk is eerlijk: Cisca maakte tijdens het gesprek beduidend meer aantekeningen dan Lea.

Lea Bouwmeester in gesprek met Derrick Bergman (foto: Canna Embassy)
Lea Bouwmeester in gesprek met Derrick Bergman (foto: Canna Embassy)

Al met al overheerste tevredenheid over dit weekje lobbyen op het Binnenhof. En niet alleen vanwege de fijne rondleiding die de VOC-ers kregen van een CDA fractie-medewerker; eens temeer bleek dat persoonlijk contact de meest effectieve lobby oplevert.

Uiteraard kregen beide drugs-woordvoersters ook een aantal documenten mee, waaronder de correspondentie van de VVCC met de banken die deze consumentenbond een bankrekening weigeren, de recente brandbrief van coffeeshop Pink uit Eindhoven en het superieure essay ‘De cultuur van het cannabisverbod’ van Peter Cohen.

PvdA_11_11_2009_Derrick_Ivy_Tom_Lea (foto Darpan)
Lea Bouwmeester: "Regulering van de teelt is met dit kabinet absoluut niet haalbaar" (foto: Canna Embassy)

De dames hebben tijd genoeg om alles te lezen, want het drugsdebat in de Tweede Kamer is inmiddels uitgesteld tot december. In de week van het debat organiseert de VOC een email-bombardement aan alle Kamerleden. Houd de VOC-blog in de gaten als je mee wil doen!

Comment (1)

  • Canna 21/11/2009 at 3:34 pm Reply

    Klinkt allemaal goed. Alleen een e-mailbombardement lijkt me niet zo handig, dan verspelen jullie misschien de kans op een goeie naam en worden jullie als ordinaire spammers gezien.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*