Cannabis Cultuurprijs 2009 naar CDA-er Dries van Agt

De Cannabis Cultuurprijs 2009 gaat naar oud-premier en CDA-prominent Dries van Agt, voor zijn sleutelrol bij de totstandkoming van het gedoogbeleid voor cannabis in de jaren zeventig. De prijs is een initiatief van het Amsterdamse Hasj Museum en wordt dit jaar voor de zesde keer toegekend.

vanagtVan Agt was tussen 1971 en 1977 drie keer minister van justitie en leidde daarna twee kabinetten als minister-president. cannabis cultuurprijs headerJuist in deze tijd speelde in Den Haag de discussie over drugs die zou uitmonden in de gewijzigde Opiumwet van 1976, met een aparte status voor cannabis. De Cannabis Cultuurprijs is een eerbetoon  aan mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de acceptatie van cannabis en hennep. Eerdere winnaars waren o.a. Simon Vinkenoog, Jack Herer, Henk de Vries en Ed Rosenthal. De prijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro en een portret in het Hasjmuseum. Uitreiking: maandag 23 november, Bethaniënklooster, Amsterdam, vanaf 16.00 uur.

Een achtergrondartikel over Van Agt’s rol bij de geboorte van het gedoogbeleid vind je hier.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*