Brandbrief coffeeshop Pink: Kom in actie!

In een brandbrief aan de bezoekers van de Pink, roept eigenaresse Lisa Lankes op tot solidariteit met de coffeeshops. De bekende Eindhovense shop heropende vrijdag, na een jaar gedwongen sluiting. “Het gaat hier niet om een klaagzang van een coffeeshophouder, het gaat erom dat door de sluiting van de coffeeshops jullie de plekken, waar je veilig cannabis kunt kopen en roken, dreigen te verliezen.”

Pink_9_11_2009_0911
© Gonzo media

De Pink werd vorig jaar op last van PvdA-burgemeester Rob van Gijzel gesloten, wegens een te grote voorraad. Hoewel de shop sinds 6 november weer open is, zijn de problemen nog niet voorbij, schrijft Lankes: “Het is allerminst zeker of de Pink open blijft. We zijn in een kafkaiaanse molen beland waarvan het einde nog niet in zicht is. Je hoeft het boek van Kafka niet gelezen te hebben om te begrijpen hoeveel macht een staatsapparaat kan mis- of gebruiken.” Sinds 1997 heeft ze de gemeente Eindhoven ‘in een tiental brieven’ geïnformeerd ‘dat een vermindering van coffeeshops ertoe leidt dat de druk op de bestaande shops toeneemt’. In die periode sloten vijftien coffeeshops in Eindhoven en halveerde het landelijke aantal.

En de dalende lijn zet door: “Met de wet Bibob gaan er nog meer sneuvelen en de coffeeshops als plek, waar je veilig cannabis kunt kopen en gebruiken, zullen steeds meer verdwijnen.” Lankes citeert een brief waarin de burgemeester verklaart dat zijn sluitingsbeleid ‘beoogt het bezoek van klanten te voorkomen en de toestroom van handelaren laat afnemen’. Lankes: “Door jullie bezoek aan de coffeeshop wordt de openbare orde verstoord omdat de coffeeshop daardoor van handelaren cannabis moet afnemen, hetgeen een ernstige inbreuk op de openbare orde en veiligheid is, als deze softdrug wordt aangetroffen, met als gevolg de sluiting van de coffeeshop.”

Ze benadrukt dat haar brief geen ‘klaagzang van een coffeeshophouder’ is: “Het gaat erom dat door de sluiting van de coffeeshops jullie de plekken, waar je veilig cannabis kunt kopen en roken, dreigen te verliezen.” Nu het onderwerp coffeeshops en cannabis politiek actueel is, moet de consument in actie komen:

© Gonzo media
© Gonzo media

“Schrijf brieven aan kamerleden (vergeet vooral niet ook aan rechtse fracties wat te sturen) schrijf dat je met jouw gebruikershoeveelheid uit het wetboek van strafrecht wilt en pleit voor veilige verkoopplekken met schone wiet. Pleit voor het opheffen van het rookverbod in coffeeshops, voor legalisatie, voor reële en niet voor morele discussies, pleit voor afname van criminaliteit door cannabis vrij te geven. “

“Schrijf aan de gemeenteraadsleden of aan de burgemeester dat je veilige verkoopplekken wilt, dat je niet blij bent met de sluiting van coffeeshops en dat je liever geen pasjessysteem wilt, zolang je met de gebruikershoeveelheid in het wetboek van strafrecht staat, dat jarenlange beleidsverwaarlozing niet moet worden afgewenteld over de rug van de coffeeshops, pleit voor samenwerking van overheid en coffeeshops, i.p.v. vervolging en sluiting, ten behoeve van je eigen gezondheid. “

Wordt lid van de Vereniging Voor Cannabis Consumenten, sluit je aan bij de Vereniging Voor Opheffing van het Cannabisverbod en ga op cannabisvriendelijke partijen stemmen bij de komende landelijke- en gemeenteraadsverkiezingen. (…) Wees solidair aan de coffeeshops en kom vooral voor jezelf op als consument!!!”

Klik voor een PDF-versie van de hele brandbrief hier.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*