Eindhovense coffeeshop Pink heropent op 6 november

Coffeeshop Pink in Eindhoven heropent op 6 november na een opgelegde sluiting van een jaar. De shop is al meer dan 25 jaar een vlaggenschip van de Nederlandse cannabisbranche.

Foto © Gonzo media
Foto © Gonzo media

In oktober 2008 vond de politie bij een controle in de shop en het daarboven gelegen kantoor een voorraad van 164 kilo hasj en wiet (een stuk minder dan de 250 kilo die in vrijwel alle media werd genoemd). Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) besloot de Pink daarop een sluiting van een jaar op te leggen. Op de website van de Pink meldt eigenaresse Lisa Lankes:

“De ene mag het jammer, de andere mag het dom vinden hetgeen ons overkomen is, de vraag is echter of we deze aanpak, na 25 jaar onze uiterste best te hebben gedaan, verdiend hebben. In 12 jaar tijd heeft de ‘Pink’ een 13-tal brieven aan onze gemeente gericht over de tekortkomingen binnen het lokale en het landelijk coffeeshopbeleid. Wij hebben hierop echter nimmer een inhoudelijke reactie ontvangen. De branche werd eind 2007, begin 2008 uitgenodigd om deel te nemen aan een projectgroep omtrent de herijking van het coffeeshopbeleid, maar waar gesprekspartners tussentijds invallen planden in de coffeeshops, kon geen sprake meer zijn van vertrouwen noch van goed fatsoen.”

Steunbetuigingen voor de Pink, december 2008 (foto: © Gonzo media)
Steunbetuigingen voor de Pink, december 2008 (foto: © Gonzo media)

Lankes wijst er op dat coffeeshops ‘geen drugsrunners zijn, die zich elke keer kunnen verplaatsen om de politie op het verkeerde been te zetten’. Omdat veel shophouders al lange tijd op dezelfde locatie gevestigd zijn ‘is het dus een koud kunstje om de coffeeshops aan te pakken’. “Twintig procent van de Nederlandse coffeeshops zijn op deze manier in de afgelopen twee jaar gesloten, zonder besef welke verstrekkende gevolgen dit voor de branche en de desbetreffende ondernemingen heeft gehad.” In de periode na de gedwongen sluiting ontving de Pink ruim 600 steunbetuigingen, niet alleen van klanten maar ook van ondernemers uit de buurt. Lankes: “Het zegt ons dat we in 25 jaar toch iets goeds hebben gedaan, richting buurt en onze bezoekers.” Meer informatie vind je op de website van de Pink.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*