Tegen de war on drugs

Coffeeshops die moeten sluiten in grenssteden en in de nabijheid van scholen en blowverbodsborden. Er woedt een war on drugs in Nederland. Maar niet op het Museumplein in Amsterdam, daar vond gisteren Cannabis Bevrijdingsdag plaats. Voor gebruik, tegen betutteling.

door Reinald den Hartog

AMSTERDAM – Uit de luidsprekers bij het podium van het cannabis bevrijdingsfeest klinkt John Holts Police in helicopter, a search fi marijuana…’ Door de marihuanawolken die de verzamelde cannabisten de lucht in blazen zie je, bevangen door het zoete aroma, al bijna de cannachopper van de politie aan komen vliegen boven het Rijksmuseum. De minihelikopter zal niet komen vandaag. Enkel twee agenten zijn aanwezig, van een afstand het feestje relaxed gadeslaand. ‘Police man in d streets, searching fi collie weed…’ Niet vandaag. Niet hier.

Minder relaxed is de al jaren voortslepende strijd tussen voor- en tegenstanders van het Nederlandse softdrugsbeleid. Na ruim dertig jaar gedogen wordt er nu door tegenstanders, vooral het CDA en de PVV, gezaagd aan de poten van dit beleid. Een aantal coffeeshops in de grensstreken is al dicht en eerder kwam het tot verboden met verbodsborden aan toe, om in het openbaar wiet of hasj te roken. Laatste wapen in de war on drugs: de cannachopper.

Jackie Woerlee, de organisatrice van het bevrijdingsfeest, legt uit wat er volgens haar mis is aan het huidige Nederlandse drugsbeleid. “Je wordt neergezet als crimineel: als gebruiker én als je een paar plantjes hebt. Het is discriminerend.” Volgens haar zit het probleem bij de politiek. “Geert Wilders discrimineert een miljoen gebruikers als hij de coffeeshops sluit. Geert moet zich herinformeren. Cannabis maakt al duizenden jaren deel uit van onze cultuur. De Batavieren deden het al.”

Daar zit wat in. Wie kan zich een Amsterdam zonder coffeeshops voorstellen? Van het podium vandaan klinkt nu Peter Tosh’ ‘Legalise It, don’t criticise it…’ “Zelfs in Amerika is er nu een debat gaande voor de legalisering van cannabis”, zegt Freek Polak, voormalig psychiater bij de Drugsafdeling van de GGD, bestuurslid bij ENCOD, de overkoepelende organisatie in Europa die strijdt voor een rechtvaardig en effectief drugbeleid, en een van de sprekers vandaag. Volgens Polak was het Nederlandse beleid altijd redelijk succesvol, maar wordt dit nu verstoord door de hardere aanpak van de regering en het onheldere beleid dat gevoerd wordt. “De kweek, de distributie, het komt allemaal in handen van criminelen als het zo doorgaat.”

Ook een andere spreker, en socioloog, Egbert Tellegen, denkt er zo over. “Het aantal drugsdoden in Nederland is nu nog erg laag in vergelijking met andere landen, maar het intereseert de politiek niets als er door een totaalverbod op drugs meer doden gaan vallen.”

Verderop klinkt Doe Maars ‘Dit is een lied over een plant. Een mooie plant, een welriekende plant, een grote, een sterke, ja, een nuttige plant, het gaat over de Cannabis Sativa Hollandica, oftewel Nederwiet…’ De war on drugs lijkt ver weg.”

“JE WORDT ALS GEBRUIKER NEERGEZET ALS CRIMINEEL”

Jackie Woerlee, organisator

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*