81 gemeentes hebben blowverbod

  • SHARE:
  • Tweet this

October 27th, 2009 | 15:21
Door webmaster

In 81 Nederlandse gemeentes (ruim 20 procent van het totaal) geldt tegenwoordig een zogenaamd blowverbod. Nog eens 13 gemeentes zijn van plan blowen op straat te verbieden. Dit blijkt uit onderzoek van het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Copyright Gonzo media

Copyright Gonzo media

Dagblad De Pers bericht vandaag over het onderzoek. Professor Dirk Korf van het Bonger Instituut constateert dat er sprake is van een trend: “De laatste twee jaar zien we een stroomversnelling.” Opmerkelijk is dat in 42 van de 81 gemeenten met een blowverbod helemaal geen coffeeshops zijn. De gemeente Den Haag wil een blowverbod invoeren voor het Zeeheldenkwartier. VVD-raadslid Arjen Lakerveld zegt hierover in De Pers: “Je hebt een aantal pleintjes en portieken waar jongeren hangen en zitten te blowen. Dat moet je aanpakken, want die maken lawaai en rijden met scooters.”

Dat beeld herkennen buurtbewoners niet en ook wijkagenten en ondernemers zien het probleem niet. Een van hen, boekhandelaar Peter Meinhardt, verklaart: “Er is wel overlast in de buurt, maar niet van de coffeeshops. Blowers zijn sloom en rustig, daar heb je niet veel last van’. De VVD maakt er volgens Meinhardt een punt van omdat de partij zich wil profileren als ‘law and order’-partij.

Gelukkig zijn er ook gemeenten die niet meehuilen met de wolven in het bos. De gemeente Nijmegen laat in De Pers weten dat invoering van een blowverbod wel is besproken, “Maar we zijn er niet toe overgegaan. Blowen is onderdeel van het straatbeeld en het leidt helemaal niet tot overlast.” Het hele artikel vind je hier.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.