VOC-advies cannabisbeleid naar Tweede Kamer

De VOC heeft alle 150 Tweede Kamerleden een advies gestuurd over het Nederlandse cannabisbeleid, dat op 17 november besproken wordt in een plenair debat. Het vijf pagina’s tellende advies gaat in op de hoofdlijnenbrief van het kabinet over het drugsbeleid en het rapport van de adviescommissie Van de Donk.

03S_Haze_7-5-06_KLEIN
© Gonzo media

Net als in het rapport van de commissie Van de Donk is de centrale vraag: wat moet er gebeuren met de teelt en aanvoer van cannabis voor de coffeeshops? De VOC analyseert de zes varianten die de commissie voorstelt en dringt er bij de Kamerleden op aan de drie varianten waarin de achterdeur ‘op slot’ blijft af te wijzen. Zonder regulering van de aanvoer blijven de problemen op het gebied van criminaliteit en overlast volgens de VOC onverminderd bestaan: “Doorgaan met dit beleid, zonder dat serieus over de mogelijke alternatieven is nagedacht, komt neer op een vorm van criminele nalatigheid.”

Legalisering van de cannabismarkt, een optie die de commissie afwijst, is volgens de VOC de beste oplossing. In het VOC-advies worden de argumenten tegen legalisering helder weerlegd. Tegelijk constateert de VOC dat legalisering op dit moment politiek onhaalbaar is. Voorlopig is regulering van de aanvoer daarom de beste optie. Het VOC-advies laat zien hoe regulering er in de praktijk uit zou kunnen zien en welke voordelen dit model biedt.

In de komende weken zal een VOC-delegatie de drugswoordvoerders van de politieke partijen bezoeken om het advies toe te lichten. Klik hier voor de PDF-versie van het VOC-advies aan de Tweede Kamer.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*