Drijvend cultuurpodium MS Stubnitz verliest vergunning na vermeend drugsgebruik

  • SHARE:
  • Tweet this

October 20th, 2009 | 15:14
Door webmaster

De gemeente Amsterdam heeft de vergunning van de onlangs aangemeerde MS Stubnitz ingetrokken wegens vermeend drugsgebruik tijdens feesten. De MS Stubnitz is een onafhankelijk, zichzelf bedruipend, drijvend cultuur-en feestpodium dat door de havens van Europa vaart en al vijf jaar een vaste ligplaats heeft aan de NDSM werf. Hier verblijft het schip elk jaar drie maanden en biedt zo een unieke alternatieve locatie voor feesten, theatervoorstellingen en concerten.

Eind september hebben niet minder dan twaalf undercover agenten van het HIT-team tijdens de openingsnacht staan posten om te constateren dat er aan boord drugs zijn gebruikt door een deel van de 450 bezoekers. Vervolgens is besloten dat de MS Stubnitz geen partyvergunning meer krijgt. MS_StubnitzOpmerkelijk genoeg mocht precies hetzelfde feest, met dezelfde organisatie, security en subcultuur een dag later wel doorgaan op de ernaast gelegen Supperclub cruise. Waarom op MS Stubnitz niet, en in andere feestlocaties (Melkweg, Paradiso, SupperclubCruise) wel is onduidelijk.

De stichting Legalize! concludeert in een steunoproep dat met deze uitspraak in principe elke club of kroeg in Nederland gesloten kan worden. “Tevens wordt hiermee het ooit geprezen Nederlandse drugbeleid -met als belangrijke pijler dat druggebruik legaal is- nog verder uitgehold. Voor de Stubnitz is de uitspraak direct levensbedreigend. Zonder vergunningen: geen activiteiten, zonder activiteiten: geen MS Stubnitz. Een faillissement dreigt… Snelle actie is gewenst: elke dag en elk weekend dat de armlastige Stubnitz dicht is worden alle betrokkenen gedupeerd.”

Via deze link kun je een petitie ondertekenen om te protesteren tegen het intrekken van de vergunning van de MS Stubnitz. Meer informatie vind je hier.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.