‘Iedereen is verantwoordelijk’

David Simon, producer en schrijver van de tv-serie The Wire, vertelt in het Cultureel Supplement van NRC/Handelsblad (9 oktober 2009) over zijn visie op Amerika. Een land dat ‘meer mensen in gevangenissen heeft dan elk ander land’, terwijl ‘het politiekorps zichzelf is kwijtgeraakt in de oorlog tegen drugs’. the-wire
Simon weet waar hij het over heeft; als jonge misdaadverslaggever mocht hij een jaar optrekken met de afdeling Moordzaken van de politie van Baltimore. Elke dag volgde hij de rechercheurs op de voet. Volgens Simon creëeren andere politieseries draagvlak voor mislukt beleid, door te zorgen dat de politiejacht op dealers ‘zo nobel en eervol mogelijk overkomt’. “Maar ze hebben geen enkele straathoek teruggeclaimd in Baltimore, ze falen al veertig jaar lang… Normaal gesproken trekken we ons terug wanneer we een oorlog verkloten.”

Hoofdthema in Simon’s werk is dat iedereen verantwoordelijk is voor het falen van het systeem. “Op tv gaat het vaak om het vinden van de slechterik, maar we zijn allemaal de bad guy. Iedereen is verantwoordelijk voor de notie dat we een haalbare oorlog uitvechten tegen drugs, dat we een legitieme reden hadden voor de oorlog in Irak, of voor het falen van ons onderwijssysteem. We zijn allemaal medeplichtig. Dit is het Amerika dat we hebben laten ontstaan; dat is de corruptie die mij interesseert.”

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*