Initiatiefnota D66: meer cannabis in apotheek en basispakket

D66 Kamerlid Boris van der Ham heeft vandaag een initiatiefnota gepresenteerd over medische cannabis. Apotheken zouden tien soorten cannabis moeten verstrekken, in plaats van één, zoals nu. Bovendien moet cannabis in het basispakket van de verzekeraars worden opgenomen.

Boris van der Ham (D66) spreekt tijdens Cannabis Bevrijdingsdag
Boris van der Ham spreekt op Cannabis Bevrijdingsdag, 9 mei 2009

Van der Ham presenteerde zijn initiatiefnota in Nieuwspoort. Hij schat dat het onderbrengen van medicinale cannabis in het basispakket jaarlijks zo’n 1,3 miljoen euro gaat kosten. Op dit moment vergoedt slechts een enkele verzekeraar cannabis, tot maximaal 75 procent. Veel patiënten hebben bovendien geen baat bij de huidige legaal verkrijgbare ‘apotheek-cannabis’ en kopen hun medicijn in de coffeeshop of gaan het zelf kweken.

Beide opties vindt van der Ham niet wenselijk, meldt hij op zijn website. Hij vindt dat er een betere voorlichting over de voordelen van cannabis moet komen. “Er rust toch nog steeds een taboe op dit fantastische alternatief, bijvoorbeeld bij artsen.” Van der Ham wordt bijgestaan door advocaten Wim en Jan Anker. Wim begeleidde MS-patiënt en thuiskweker Wim Moorlag, tot aan de Hoge Raad. Moorlag mag nu kweken van dit hoogste rechtscollege, maar hun uitspraak heeft geen precedentwerking en geldt dus niet voor anderen. Anker was verbijsterd dat een zieke man werd vervolgd omdat hij zijn eigen medicijn kweekte en vond dat er iets moest gebeuren: “We maakten een rondje langs de politieke partijen en ja, raak bij D66.”

Van der Ham verwacht ‘nauwelijks tegenstand in de Kamer’ voor zijn voorstel: “Van links tot rechts wordt hiervan het belang ingezien. Het is zo voor de hand liggend dat je dit toestaat.”

Boris van der Ham (D66) spreekt tijdens Cannabis Bevrijdingsdag

Boris van der Ham pleit voor gereguleerde cannabisteelt
tijdens Cannabis Bevrijdingsdag 2009 in Amsterdam
(Foto’s © Derrick Bergman / GONZO Media)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*