Fortune: How pot became legal

  • SHARE:
  • Tweet this

September 24th, 2009 | 16:11
Door webmaster

Het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad Fortune brengt in haar jongste nummer een coverstory van 13 pagina’s over de veranderende houding tegenover cannabis in Amerika. ‘Is the end of prohibition upon us?’ vraagt het invloedrijke tijdschrift zich af.

fortune_cover_sept_2009_Is_pot_legal_already

Wie denkt dat Nederland het enige land ter wereld is waar volwassenen cannabis kunnen kopen zonder angst voor strafvervolging, doet er goed aan dit gedegen artikel te lezen. Op dit moment hebben dertien Amerikaanse staten een wet die het gebruik van cannabis op medische gronden toestaat. Nog eens vijftien staten bereiden zo’n wet voor. Het pasje dat nodig is om legaal wiet te kopen is makkelijk te verkrijgen. De implicaties van de acceptatie van medische marihuana strekken zich veel verder uit dan hulp aan patiĆ«nten, schrijft Fortune. “It’s one of several factors – including demographic changes, the financial crisis, and the widely perceived failure of the war on drugs- reopening the country’s 40-year old on-again, off-again shouting match over whether marijuana should be legalized.”

Een verklaring voor de kop van het stuk, ‘How pot became legal’, vinden we in de volgende passage: “This article is not another polemic about why it should or shouldn’t be [legalized]. Today, in any case, the pertinent question is whether it already has been – at least on a local-option basis. We’re referring to a cultural phenomenon that has been evolving for the past 15 years, topped off by a crucial policy reversal that was quietly instituted by President Barack Obama.”
Die beleidswijziging was Obama’s opdracht aan de DEA om niet langer dispensaries binnen te vallen en de handhaving over te laten aan de lokale overheid.

In het artikel komen onder meer Ethan Nadelmann, hoofd van de Drug Policy Alliance en Keith Stroup, oprichter van NORML aan het woord. De laatste toont zich optimistisch: “I think the next five or six years are going to be incredibly exciting for this issue. I honestly believe we’ll stop arresting individual smokers in almost all states and start to see the first one or two states experiment with a legalization bill.”

Het artikel is hier online te lezen.
Klik hier om de PDF-versie te downloaden.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.