Interview Chris Conrad & Mikki Norris

Ze horen bij de bekendste en invloedrijkste cannabisactivisten van Amerika: Chris Conrad en Mikki Norris Al ruim twintig jaar zetten ze zich samen in voor decriminalisatie en rehabilitatie van de hennepplant. Dit voorjaar brachten ze een kort bezoek aan Amsterdam, voor een lezing in het Cannabis College.

Chris Conrad en Mikki Norris, twee prominente Amerikaanse cannab

Chris en Mikki maken zich grote zorgen over de toenemende repressie rond cannabis in Nederland. “Het is heel belangrijk dat het Nederlandse beleid stand houdt, als succesverhaal voor andere landen.”

Een van de grootste successen van het activistenpaar is de campagne rond Proposition 215 in Californië. Op 5 november 1996 stemde 55,6 procent van de kiezers in deze staat voor dit voorstel, ook bekend als de Compassionate Use Act. Deze wet maakte de weg vrij voor het systeem van ‘dispensaries’, letterlijk apotheken voor medicinale cannabis. Anno 2009 hebben dertien staten zo’n systeem, waarmee een kwart van alle Amerikanen relatief eenvoudig cannabis kan kopen en gebruiken. Ironisch genoeg viel het aannemen van Proposition 215 vrijwel samen met de beruchte ‘Paarse drugsnota’, het begin van de Nederlandse oorlog tegen cannabis. Die ontwikkeling baart Chris en Mikki grote zorgen. Mikki: “Wat we nu zien is zeer deprimerend. Het is heel belangrijk dat het Nederlandse beleid stand houdt, als succesverhaal voor andere landen. We kunnen het niet af laten glijden, dat zou een ramp zijn voor andere landen en activisten.”

Resner_Conrad_Norris_VN_Drugstop_Wenen

Chris en Mikki met Virginia Resner tijdens de VN drugstop in Wenen, maart 2009.

Chris ziet een duidelijke parallel tussen Nederland nu en Amerika in de jaren zeventig. “Vaak zeggen Nederlandse mensen tegen ons: ach, we kunnen toch ons wietje roken, het is oké. Net als in de VS in de jaren zeventig. Maar toen kregen we opeens Reagan als president en werd de klok dertig jaar terug gedraaid. De mensen hier moeten begrijpen hoe belangrijk het is dat dit model bestaat, niet alleen voor Holland, maar voor de hele wereld.” Er zou veel meer contact moeten zijn tussen Nederland en Californië, benadrukt Chris. “Op zijn minst moeten Nederlandse politici bewust gemaakt worden van wat er in Californië gebeurt, dat Nederland niet alleen staat. Wij gaan een vergelijkbare kant op, of we nu samen lopen of alleen. We moeten elkaar steunen. Het gaat niet alleen over wat goed is voor Holland zelf: it’s about Holland’s role in moving the world in the right direction.”

Zo komen we vanzelf bij de hamvraag: denken Chris en Mikki dat cannabis nog tijdens hun leven wereldwijd gelegaliseerd gaat worden? Chris: “Ik denk dat we in Amerika een goede historische parallel hebben met de slavernij. In mijn ogen is de drugsoorlog een vergelijkbaar moreel schandaal. Het resultaat is namelijk hetzelfde: mensen opsluiten en dwingen hun vrijheid op te geven in het belang van anderen. Door hun arbeid of door geld te verdienen aan hun opsluiting. De slavernij duurde eeuwen en er was een burgeroorlog nodig om er een einde aan te maken. Met het prohibitionisme zien we iets soortgelijks: die hele verschrikking duurt nu een eeuw en er woedt een drugsoorlog in de VS en de rest van de wereld. Maar de Amerikaanse burgeroorlog veranderde niet zo heel veel: mensen werden niet meer opgesloten, maar de sociale houding en het racisme bleven. Het duurde 140 jaar voordat we een zwarte president hebben gekozen. En zelfs dat maakt geen einde aan het racisme in Amerika. Dus ja, ik denk zeker dat we dingen kunnen veranderen. De VN zullen tijdens ons leven hun beleid veranderen, denk ik. Maar de drugsoorlog is ook verankerd in landen als Maleisië, als een manier om bepaalde groepen in de samenleving te vervolgen en als excuus om mensenrechten te misbruiken. Dat geven ze niet zo makkelijk op. Als de VN de drugsoorlog beëindigen, duurt het nog zeker een eeuw voordat de wereld echt vrij is.”

Uncle_Sam

Mikki hoeft niet lang na te denken over de vraag of zij de bevrijding van cannabis nog mee zal maken. “Als ik dacht dat het onmogelijk was, zou ik dit werk niet doen. Ik denk dat de economische crisis een kans biedt om onze wetten te herzien. De crisis zorgt voor een debat zoals ik nooit eerder heb gezien. Voor het eerst is er ook in de grote media heel veel aandacht, zeker sinds het verhaal van Michael Phelps.” Zwemmer Phelps, de succesvolste Olympische sporter uit de Amerikaanse geschiedenis, werd begin dit jaar gefotografeerd met een waterpijp. De foto leidde tot een storm van reacties. Mikki: “Heel veel mensen zeiden: hij moet niet gestraft worden, het is maar wiet. Hij kreeg, tot mijn verrassing, enorm veel steun. Maar ik denk dat de economie de doorslag gaat geven: we kunnen ons geen prohibitie meer veroorloven. Het hele penetentiair-industriële complex en de drugsoorlog kosten elk jaar zestig miljard dollar. Willen we die besteden aan gevangenissen of aan scholen? Voor dat soort keuzes staan we en ik hoop dat we niet voor gevangenissen zullen kiezen.”

Chris Conrad en Mikki Norris, twee prominente Amerikaanse cannab

De huidige situatie doet denken aan de laatste dagen van de Drooglegging. De ‘Grote Depressie’ betekende destijds de nekslag voor het alcoholverbod, memoreert Mikki. “Cannabis zou een geweldige bron van belastinginkomsten kunnen zijn. In Californië is het de number one cash crop. Voor het eerst ontstaat er in onze staat een debat over legaliseren, belasten en reguleren. Dat zou naar schatting 1,3 miljard per jaar opleveren. En Californië is vrijwel failliet, ze hebben enorm moet bezuinigen. Wij zeggen: mensen gebruiken cannabis en doen dat nu tax free. Maar vrijwel iedereen die wij kennen is bereid een flinke belasting op cannabis te betalen, als ze het gewoon kunnen gebruiken.”

Laatste vraag: hoe ziet de toekomst eruit onder president Obama? Gaat er echt verandering komen? Volgens Chris zien mensen vaak twee dingen over het hoofd als het over Obama gaat. “Een: toen uit de polls op zijn website bleek dat legalisering van marihuana het populairste onderwerp was, heeft hij inderdaad gezegd dat hij daar geen voorstander van is. Maar hij heeft de boodschap wel degelijk gekregen; hij weet dat zijn kiezers dit willen. Ten tweede: hij is een integere man die langdurige relaties heeft met mensen die nog steeds marihuana roken. Het zou mij niet verbazen als deze regering de fundamenten legt voor echte verandering, op manieren die de meeste mensen niet eens opvallen. Zaken als: wie benoemt hij in belangrijke functies, welke wetten laat hij handhaven, hoe gaat hij met wetenschappelijke studies om? Hij hoeft niet te zeggen: laten we marihuana legaliseren.”

Ook Mikki is optimistisch over Obama: “Dit onderwerp staat niet hoog op zijn lijst, maar als hij iets kan doen, zal hij dat niet nalaten.” Chris: “En hij heeft al dingen gedaan, zoals het stoppen van DEA-invallen bij dispensaries.” Mikki: “Obama’s boek heeft veel indruk op me gemaakt. He’s got the big picture, hij begrijpt hoe het zit, hij is zelf buurtwerker geweest. Kijk ook naar zijn keuze voor de nieuwe drugstsaar, Gil Kerlikowske, de voormalige politiechef van Seattle. Activisten daar, die met hem gewerkt hebben, zijn zeer optimistisch. Vergeet niet dat het Seattle Hemp Fest elk jaar 200.000 mensen trekt. En er wordt vrijwel niemand gearresteerd.”

(Een uitgebreide versie van dit interview verscheen in EssensiE 145, juli 2009)

Tekst en fotografie © Derrick Bergman / Gonzo Media

Ze horen bij de bekendste en invloedrijkste cannabisactivisten van Amerika: Chris Conrad en Mikki Norris Al ruim twintig jaar zetten ze zich samen in voor decriminalisatie en rehabilitatie van de hennepplant. Dit voorjaar brachten ze een kort bezoek aan Amsterdam, voor een lezing in het Cannabis College. Ze maken zich grote zorgen over de toenemende repressie rond cannabis in Nederland. “Het is heel belangrijk dat het Nederlandse beleid stand houdt, als succesverhaal voor andere landen.”

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*