Derde Cannabis Tribunaal op 16 mei: nog enkele plaatsen beschikbaar

Op maandag 16 mei vindt voor de derde keer het Cannabis Tribunaal plaats, in Dudok, Den Haag. Een dag lang gaan politici, wetenschappers, activisten en andere betrokkenen in debat over vijf concrete modellen voor een nieuw cannabisbeleid. Er zijn nog een paar gratis plaatsen beschikbaar voor publiek.
cannabis_tribunaal_logo02
Tijdens het tweede Cannabis Tribunaal, op 3 mei 2010, riep Gerd Leers de VOC op om de volgende editie te wijden aan concrete modellen om uit de huidige impasse te komen en het cannabisbeleid pragmatisch te moderniseren. Die handschoen hebben we opgenomen. ‘s Ochtends worden vijf verschillende modellen gepresenteerd en beoordeeld door een expertpanel en rechtsfilosoof Hendrik Kaptein. Het hele scala is vertegenwoordigd: van extreem repressief tot maximaal vrij.

Wil je het Cannabis Tribunaal bijwonen, stuur dan een mail naar info@voc-nederland.org. Vermeld je naam en het aantal plaatsen dat je wilt reserveren. De capaciteit is beperkt, dus wees er snel bij.
Uitgebreide informatie over de derde editie vind je op www.cannabistribunaal.nl.

Sprekers Cannabis Tribunaal 2011:

Lisa Lankes, eigenaresse van coffeeshop Pink in Eindhoven en actief lid van de Verenigde Coffeeshops Eindhoven en het Platform Cannabis-ondernemingen Nederland. Citaat: “In de regio is een tekort aan coffeeshops voor de eigen bevolking die cannabis gebruikt. Wij zien geen reden waarom burgemeesters in de omliggende gemeenten hun eigen gebruikers niet kunnen faciliteren.”

Paul Schenderling, vice-voorzitter CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. Het CDJA presenteerde eind vorig jaar het rapport No Nonsense, waarin zij pleit voor door de overheid gereguleerde teelt van cannabis.
Tweet: “Urk verbiedt wiet op straat. Mooi zo! Volgens het CDJA mag dat in heel NL verboden worden.”

Vertegenwoordiger van PerspectieF, Christen Unie jongeren. Citaat PerspectieF voorzitter IJmert Muilwijk: “Het is inderdaad zo als je het legaliseert, dat het dan niet meer crimineel is. Maar dat maakt nog niet dat het probleem dan weg is. Het probleem wordt juist steeds groter. Nu gaat al 80 % van de Nederlandse productie naar het buitenland. Dat los je er in ieder geval niet mee op.”

Lid van de Taskforce Handhaving Cannabis (THC). Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) en het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden (LOC). In februari en maart van dit jaar vonden in Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden en Den Haag debatten plaats over het THC concept reguleringsmodel Van gedogen naar handhaven. Een lid van de Taskforce presenteert de definitieve versie van dit model.

Wernard Bruining is cannabispionier en oprichter van Mellow Yellow (1973-1978), de eerste coffeeshop in Amsterdam en Positronics (1985-1997), de eerste growshop in Europa. Beide werkten met een ‘gesloten club’ concept. Promoot dit idee met hernieuwde energie sinds ex-burgemeester Gerd Leers in 2008 stelde dat er een oplossing moest komen en als die er niet kwam alle coffeeshops “dan maar” dicht moesten. Citaat: “Besloten clubs kunnen je het sociaal begrip en de sympathie opleveren die essentieel zijn voor overleven in een maatschappij die steeds dwingender en intoleranter wordt.”

Freek Polak was als psychiater tussen 1994 en 2003 verantwoordelijk voor de drugsafdeling van de Amsterdamse GGD. Thans is hij actief voor de Stichting Drugsbeleid, de VOC en de Europese Coalitie voor Rechtvaardig en Effectief Drugsbeleid (ENCOD). Freek Polak zal het slotwoord spreken van het derde Cannabis Tribunaal. Citaat: “Wij zijn van mening dat de weigering alternatief beleid te bestuderen, nadat jarenlang onvoldoende resultaat is behaald maar wel enorme schade aangericht, een vorm van bestuurlijke nalatigheid is, en wel van verwijtbare, laakbare nalatigheid.”

Getuigedeskundigen:

Nicole Maalsté studeerde algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en onderzoekt al jaren de Nederlandse cannabisbranche. In 1993 publiceerde zij Het kruid, de krant en de kroongetuigen: de geschiedenis van hennep 1950-1970. Met Michiel Panhuysen schreef zij Polderwiet (2007), een boek met verhalen van mensen uit de wereld van de wiet. Publiceert o.a. regelmatig in Highlife Magazine.

Hans van Duijn nam in mei 2008 afscheid als voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Sindsdien ijvert hij voor een wettelijke regulering van de markt voor cannabis en andere drugs in Nederland, onder andere met de website Lesscrime.nl en als vertegenwoordiger van de Amerikaanse organisatie Law Enforcement Against Prohibition (LEAP). Tijdens de Cannabis Tribunalen van 2008 en 2010 maakte hij indruk met zijn glasheldere argumentatie, gebaseerd op jarenlange praktijkervaring.

August de Loor kent de drugswereld als geen ander. Als straathoekwerker, consulent van maatschappelijke organisaties die rond drugs werkzaam zijn maar vooral als oprichter en directeur van het Adviesburo Drugs in Amsterdam. Dit Buro tracht de kennis en inzicht in alles wat met drugs te maken heeft te vergroten en deze kennis ter beschikking te stellen aan een zo breed mogelijk publiek, om de negatieve gevolgen van drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken.

Politici:

Lea Bouwmeester is lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA sinds 2006. Voorheen werkte ze als sociaal raadsvrouw en beleidsmedewerker discriminatie bij de gemeente Amersfoort. Citaat: “Het pasjessysteem voor coffeeshops is geen wondermiddel waarmee we alle overlast oplossen. Integendeel, met zo’n systeem verplaats je de problemen en kunnen ze soms zelfs erger worden.”

Nine Kooiman is lid van de Tweede Kamerfractie van de SP sinds juni 2010. Zij was eerder werkzaam als jeugdhulpverlener en gezinsvoogd, en was korte tijd lid van de gemeenteraad van Nieuwegein. Tweet: “Vandaag debat gehad over plan Taskforce Handhaving Cannabis om softdrugs te reguleren. Goede voorzet om de criminaliteit te bestrijden.”

Voorzitters:

Michael Schaap is televisie- en radiomaker voor o.a. de VARA, de VPRO en Mediamatic. Schaap was betrokken bij televisieprogramma’s als Waskracht, Levy & Sadeghi, De Wereld Draait Door en Het Geluk van Nederland en maakte in 2009 de spraakmakende documentaire De Viagraman, over het taboe en de afhankelijkheid van een blauw pilletje. Net als tijdens de tweede editie van het Cannabis Tribunaal, zal hij de ochtendzittingen voorzitten.

Frans Weisglas studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, werkte voor het ministerie van buitenlandse zaken en zat van 1982 tot 2006 voor de VVD in de Tweede Kamer, waar hij de laatste vier jaar de voorzittershamer hanteerde. Dat laatste doet hij traditiegetrouw ook tijdens het slotdebat van het Cannabis Tribunaal.
.

Rechter:

Hendrik (dr. H.J.R.) Kaptein studeerde (rechts)filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij promoveerde op grondslagen van ethiek en ethisch denken. Hij is verbonden aan de Universiteit van Leiden, waar hij zich bezighoudt met beroepsethiek voor juristen, strafrechtstheorie en juridische argumentatie, ook voor een breder publiek. Daarnaast doet hij allerlei ander bestuurlijk (vrijwilligers)werk en is hij hoofdklokkenluider van de Oude Kerk in Amsterdam.

Comments (2)

  • rene slikker 20/04/2011 at 9:43 am Reply

    Hallo
    Ik mis dr Arno Hazeberg op de lijst van sprekers.
    De man is een toonaangevend onderzoeker van mediwiet toepassingen en een goed spreker.
    Groet Rene

  • rene slikker 20/04/2011 at 9:46 am Reply

    Sorry
    De naam is Arno Hazenkamp.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*